JAGOŠOVÁ, Lucie a Otakar KIRSCH. První výsledky dotazníku k definici muzea. Věstník AMG. 2021, č. 2, s. 28-29. ISSN 1213-2152.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název První výsledky dotazníku k definici muzea
Název česky První výsledky dotazníku k definici muzea
Název anglicky The first results of the questionnaire on museum definition
Autoři JAGOŠOVÁ, Lucie a Otakar KIRSCH.
Vydání Věstník AMG, 2021, 1213-2152.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku (nerecenzovaný)
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky muzeum; definice; dotazníkové šetření; Česká republika
Klíčová slova anglicky museum; definition; questionnaire survey; Czech Republic
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Jagošová, DiS., PhD., učo 56041. Změněno: 20. 4. 2021 17:21.
Anotace
Turbulentní celospolečenské dění v muzejní komunitě dlouhodobě vyvolává intenzivní potřebu adekvátně a koncepčně reagovat na aktuální globální výzvy. Mezi základní předpoklady pro uskutečnění konkrétních navazujících kroků v muzejní praxi patří přijetí obecně akceptovaného a v mnoha směrech klíčového pojmu muzeum. I proto při jednáních reprezentativní mezinárodní profesní organizace ICOM otázce muzejní definice trvale náleží nezastupitelné místo. Plán projednat tuto problematiku na následující generální konferenci ICOM v Praze v roce 2022 pak je v současnosti doprovázen snahou o průběžné podchycení názorů muzejní veřejnosti na národní úrovni s cílem dosáhnout výraznějšího konsensu a od samotného počátku otupit případné neshody při schvalovacím procesu. Dotazníkové šetření je přímou reakcí na tento požadavek iniciovaný orgány ICOM a představuje dílčí analýzu postojů sledovaného vzorku osob spjatých s muzejnictvím v České republice k této problematice získaných na základě rozsáhlého kvantitativního šetření.
Anotace anglicky
The turbulent social development in the long term raises the need of the museum community to adequately and conceptually respond to topical global challenges. One of the basic preconditions for the implementation of particular subsequent steps in museum practice is the adoption of the generally accepted term ‘museum’, which is of key importance in many regards. This is also why the issue of museum definition has a permanent and irreplaceable place in sessions of the representative international professional organisation ICOM. The plan to discuss this problem in the next 2022 ICOM General Conference in Prague is currently accompanied by the effort to continuously monitor the opinions of museum community at the national level with the aim to achieve a more distinct consensus and to temper from the very beginning possible disagreements during the approval process. The questionnaire survey is a direct response to this requirement initiated by the ICOM bodies and it represents an interim analysis of attitudes of a studied group of persons connected with museum sphere in the Czech Republic to this problem. The answers were acquired by means of an extensive quantitative inquiry.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 06:58