NÁLEŽINSKÁ, Monika, Lenka ZDRAŽILOVÁ DUBSKÁ, Dalibor VALÍK, Lenka HERNYCHOVÁ, Tomáš PAVLÍK, Monika MAZALOVÁ, Josef CHOVANEC a Vuk FAIT. Úskalí laboratorních metod v ovariálním skríninku - doba "-omická"? Onkologie. Olomouc: Solen, s.r.o., 2020, roč. 14, č. 2, s. 88-92. ISSN 1802-4475. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.36290/xon.2020.016.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Úskalí laboratorních metod v ovariálním skríninku - doba "-omická"?
Název anglicky Obstacles of the laboratory screening methods - the "-omic" era?
Autoři NÁLEŽINSKÁ, Monika (203 Česká republika, garant), Lenka ZDRAŽILOVÁ DUBSKÁ (203 Česká republika), Dalibor VALÍK (203 Česká republika), Lenka HERNYCHOVÁ (203 Česká republika), Tomáš PAVLÍK (203 Česká republika, domácí), Monika MAZALOVÁ (203 Česká republika, domácí), Josef CHOVANEC (203 Česká republika) a Vuk FAIT (203 Česká republika).
Vydání Onkologie, Olomouc, Solen, s.r.o. 2020, 1802-4475.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30204 Oncology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/20:00118541
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.36290/xon.2020.016
Klíčová slova česky gynekologická onkologie; karcinom vaječníku; skrínink; vaskulární endoteliální faktor VEGF; glykomika
Klíčová slova anglicky gynaecologic onkology; ovarian carcinoma; screening; vascular endothelial growth factor VEGF; glycomics
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 26. 4. 2021 13:21.
Anotace
Veškerá odborná literatura týkající se karcinomu vaječníku uvádí vždycky stejná fakta: v současné době neexistuje metoda pro skrínink rakoviny vaječníku. Kombinace využití sérových nádorových markerů a zobrazovacích metod selhaly. V předkládaném sdělení jsou diskutovány možnosti laboratorních metod v historickém kontextu a s přesahem do současného výzkumu, kdy komentujeme výsledky dvou pilotních studií (vaskulární endoteliální růstový faktor VEGF D jako potenciální sérový biomarker a soudobé poznatky z glykanového profilování, které mají vztah k predikci chemosenzitivity a celkového přežití). Metody zobrazovací a klinické jsou pouze jmenovány v rámci didaktické kompaktnosti článku. Jakkoliv je biomarker CA 125 velmi známý a frekventně užívaný, interpretace výsledků vyšetření je složitá. Jednoznačně CA 125 neslouží k populačnímu vyšetření v rámci gynekologického preventivního vyšetření. Snahy o nalezení optimálního biomarkeru nebo jejich kombinace souvisejí nejen s diagnostikou patologického stavu, ale očekávaný je i přesah směrem k určení ideální terapeutické metody u konkrétní pacientky, a tím konečně dosažení zlepšení v parametrech celkového přežívání rakoviny vaječníku.
Anotace anglicky
Up to date publications have always considered ovarian carcinoma to be an unpreventable disease. Respectively there has not been yet identified a screening method or a combination of methods for population application. Herewith we are presenting the history of laboratory methods and their present use. This is our introduction of the results of two pilot studies. First, we examined the serum levels of vascular endothelial growth factor VEGF D to be a potential biomarker of early ovarian carcinoma with interesting data. Second pilot study presents the results of measurement of specific glycan profiles in association with resistance to platinum chemotherapy and to the overall survival. Biomarker CA 125 cannot be used as a population screening method, as we have explained. The interpretation of the elevated levels of CA 125 is confusing. For the future biomarker we expect not only high sensitivity and specificity rate. Ideally, we plan this biomarker itself or in combination to predict the specific therapeutic method for the patient with potentially best results for overall survival.
Návaznosti
90125, velká výzkumná infrastrukturaNázev: BBMRI-CZ III
VytisknoutZobrazeno: 15. 7. 2024 19:57