ŠVAJDOVÁ, Michaela, Tomáš KAZDA, Pavol DUBINSKÝ a Pavel ŠLAMPA. Radikální reiradiace rekurentních nádorů hlavy a krku s využitím zevní radioterapie. Klinická onkologie. Brno: Care Comm s r.o., 2021, roč. 34, č. 2, s. 103-112. ISSN 0862-495X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.48095/ccko2021103.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Radikální reiradiace rekurentních nádorů hlavy a krku s využitím zevní radioterapie
Název česky Radikální reiradiace rekurentních nádorů hlavy a krku s využitím zevní radioterapie
Název anglicky Radical external beam reirradiation of recurrent head and neck cancer
Autoři ŠVAJDOVÁ, Michaela (703 Slovensko, garant, domácí), Tomáš KAZDA (203 Česká republika, domácí), Pavol DUBINSKÝ (703 Slovensko) a Pavel ŠLAMPA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Klinická onkologie, Brno, Care Comm s r.o. 2021, 0862-495X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30204 Oncology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00121495
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.48095/ccko2021103
Klíčová slova česky nádory hlavy a krku; recidíva; externí radioterapie; reiradiace; toxicita
Klíčová slova anglicky head and neck cancer; recurrence; external beam radiotherapy; re-irradiation; toxicity
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 2. 6. 2021 10:22.
Anotace
Recidivující nádory hlavy a krku jsou terapeutickou výzvou pro chirurgy i pro radiační onkology. Navzdory velkému pokroku v primární léčbě těchto nádorů se recidivy vyskytují velmi často a významně přispívají k mortalitě pacientů. Reiradiace externím paprskem je stále považována za kontroverzní léčebnou intervenci, jejíž úzký terapeutický poměr v éře dvou- a trojrozměrné konformní radioterapie dlouhodobě vedl k obavám, že potenciální benefit nedokáže dostatečně vyvážit vysoké riziko iatrogenního poškození. Nepříznivý terapeutický poměr lze pozitivně ovlivnit použitím moderních technik radioterapie s modulovanou intenzitou svazku (intensity-modulated radiation therapy – IMRT), volumetricky modulované radioterapie (volumetric-modulated arc therapy – VMAT), stereotaktické ablativní radioterapie (stereotactic body radiation therapy – SBRT) a radioterapie těžkými částicemi (protony, uhlíkové ionty). Cíl: Cílem tohoto přehledového článku je vytvoření praktické pomůcky pro klinické rozhodování o typu pacienta vhodného k reiradiaci a ozařovací technice s ohledem na její očekávaný léčebný efekt, profil toxicity a dostupnost na jednotlivých pracovištích. Úvodem článku je definována selekce pacientů s důrazem na faktory, které zásadním způsobem ovlivňují celkové přežití a mohou být zvláště užitečné při rozhodování v multidisciplinárních týmech. Dále text pojednává o typech jednotlivých technik externí radioterapie (IMRT, SBRT, ozařování těžkými částicemi) s přehledným souhrnem terapeutických výsledků a toxicity z vědeckých prací, které zásadním způsobem ovlivnily klinickou praxi.
Anotace anglicky
Recurrent head and neck carcinomas represent a therapeutic challenge for the surgeons as well as for the treating radiation oncologists. Despite advances in the treatment of newly dia­gnosed head and neck carcinomas, relapses occur very frequently and contribute significantly to patient mortality. External beam reirradiation is still considered to be a controversial therapeutic intervention. Historically, in the era of 2- and 3-dimensional conformal radiotherapy, its narrow therapeutic ratio has long led to a general concern that the potential benefit could not sufficiently outweigh the high risk associated with the treatment. The unfavorable therapeutic ratio, however, could be positively influenced by the use of modern techniques of intensity-modulated radiation therapy (IMRT), volumetric-modulated arc therapy (VMAT), stereotactic body radiation therapy (SBRT) and heavy-ion radiotherapy (protons, carbon ions). Purpose: The purpose of this review is to create a practical tool for clinical decision-making on the type of patient suitable for reirradiation and the exact type of radiotherapy technique with respect to its expected therapeutic effect, toxicity profile and availability throughout the institutions. In the introductory section, selection of patients is defined with an emphasis on factors that significantly affect overall survival and may be particularly useful in shared decision-making approach within multidisciplinary teams. Furthermore, the text deals with the individual types of external beam radiotherapy techniques (IMRT, SBRT, heavy-ion radiotherapy) with a clear summary of therapeutic outcomes and toxicity from published scientific evidence that had a significant impact on clinical practice.
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 21:32