PAZOUREK, Jiří. Fast separation and determination of free myo-inositol by hydrophilic liquid chromatography. Carbohydrate Research. OXFORD: Elsevier Science, 2014, roč. 391, č. 1, s. 55-60. ISSN 0008-6215. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.carres.2014.03.010.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Fast separation and determination of free myo-inositol by hydrophilic liquid chromatography
Autoři PAZOUREK, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Carbohydrate Research, OXFORD, Elsevier Science, 2014, 0008-6215.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 10406 Analytical chemistry
Stát vydavatele Nizozemské království
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 1.929
Organizační jednotka Farmaceutická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.carres.2014.03.010
UT WoS 000335902600011
Klíčová slova anglicky myo-inositol; HILIC; ELSD
Změnil Změnil: doc. RNDr. Bc. Jiří Pazourek, Ph.D., učo 2356. Změněno: 15. 5. 2021 21:01.
Anotace
A fast liquid chromatography method for separation and determination of myo-inositol is reported. Determination of the biologically important isomer of inositols, myo-inositol, was optimized to avoid overlapping to possible interferents according to European Pharmacopoeia (glycerol, D-mannitol) and saccharose. The method in HILIC mode is extremely selective to other carbohydrates which allows to separate myo-inositol from allo-and D-chiro-inositol with resolution 12.3 and 5.2, resp. and this way it enables to separate myo-inostiol from contingent carbohydrates present in a sample matrix. Retention time of myo-inositol was 12 min at 10 degrees C, though higher temperatures (25 degrees C or 40 degrees C) or higher water content in the mobile phase could speed up the separation and determination to four minutes. LOD of the method was 9 mg/L at 10 degrees C, and 5 mg/L at 25 degrees C, resp. (C) 2014 Elsevier Ltd. All rights reserved.
VytisknoutZobrazeno: 24. 5. 2024 10:25