NOSEK, Vojtěch a Ludmila KAŇÁKOVÁ HLADÍKOVÁ. Analytical potential of 3D data in the ballistic analyses of lithic projectiles. Journal of Archaeological Science : Reports. 2021, roč. 38, Srpen, s. 1-7. ISSN 2352-409X. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.1016/j.jasrep.2021.103042.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analytical potential of 3D data in the ballistic analyses of lithic projectiles
Název česky Analytický potenciál 3D dat v balistických analýzách kamenných projektilů
Autoři NOSEK, Vojtěch (203 Česká republika, domácí) a Ludmila KAŇÁKOVÁ HLADÍKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Journal of Archaeological Science : Reports, 2021, 2352-409X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Velká Británie a Severní Irsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Full text
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00118985
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.1016/j.jasrep.2021.103042
UT WoS 000694942400001
Klíčová slova česky 3D analýza; kamenné lukostřelecké projektily; balistika; pozdní eneolit; starší doba bronzová
Klíčová slova anglicky 3D analysis; lithic archery projectiles; ballistics; Late Eneolithic; Early Bronze Age
Štítky 3D analysis, ballistics, Early Bronze Age, lithic projectiles, rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Lucie Tomaňová, učo 445546. Změněno: 10. 5. 2022 13:40.
Anotace
The total entry area of a projectile to the impacted object is a key ballistic parameter of lithic projectiles. Together with the assumed or experimentally testified penetration depth, it forms the first reception of the wounding capability of an individual projectile point, i.e., of the permanent wounding cavity volume. Mathematical operations are used to calculate the entry area, for which the manually measured dimensions of the projectile form input data. Nevertheless, these methods reconstruct only the cross-sectional area at only one point of the longitudinal axis of the object. Here, we propose a method of using high-resolution 3D data for precise measurements of the real entry area of a projectile, even in the case of barbed projectiles whose barbs exceed the width of the projectile body, as well as in cases of projectiles with an asymmetric cross-section. The proposed method of using 3D models to read the numerically expressed values of ballistic parameters was used to analyse almost 400 lithic archery projectiles found in the eastern part of Central Europe, dating from the Late Eneolithic and Early Bronze Age, a culminating period for lithic archery projectiles in the archaeological record.
Anotace česky
Celková plocha vstupu projektilu do zasaženého objektu je klíčový balistický parametr pro kamenné projektily. Spolu s předpokládanou nebo experimentálně zjištěnou hloubkou penetrace poskytuje první představu o ranivém potenciálu jednotlivého projektilu, tedy informaci o objemu trvalého ranivého kanálu. K výpočtu plochy vstupu se používají matematické výpočty z ručně měřených rozměrů projektilů. Nicméně, tyto metody rekonstruují pouze plochu příčného řezu v jediném bodu podélné osy. Nyní představujeme metodu s využitím 3D dat s vysokým rozlišením, která přesně měří skutečnou plochu vstupu projektilu do těla, vhodnou i pro projektily s křidélky, která přesahují šířku těla samotného projektilu, a pro projektily s asymetrickým příčným řezem. Předkládaná metoda používající 3D modely k odečtu matematicky vyjádřených hodnot balistických parametrů, byla aplikována na téměř 400 kamenných projektilů z východní části střední Evropy, z období pozdního eneolitu a starší doby bronzové, tedy období kdy výskyt kamenných šipek v archeologickém záznamu kulminuje.
Návaznosti
GA17-11425S, projekt VaVNázev: Role lukostřelce v procesech vertikální stratifikace středoevropských společností na prahu doby bronzové. Traseologie, balistika, operační řetězce.
Investor: Grantová agentura ČR, Role lukostřelce v procesech vertikální stratifikace středoevropských společností na prahu doby bronzové. Traseologie, balistika, operační řetězce.
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 17:12