SOVOVÁ, Lucie, Petr JEHLIČKA a Petr DANĚK. Growing the Beautiful Anthropocene: Ethics of Care in East European Food Gardens. Online. Sustainability. MDPI, 2021, roč. 13, č. 9, s. "5193", 17 s. ISSN 2071-1050. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/su13095193. [citováno 2024-04-24]
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Growing the Beautiful Anthropocene: Ethics of Care in East European Food Gardens
Autoři SOVOVÁ, Lucie (203 Česká republika, domácí), Petr JEHLIČKA (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr DANĚK (203 Česká republika, domácí)
Vydání Sustainability, MDPI, 2021, 2071-1050.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50700 5.7 Social and economic geography
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 3.889
Kód RIV RIV/00216224:14310/21:00119004
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.3390/su13095193
UT WoS 000650868300001
Klíčová slova anglicky food self-provisioning; care; generosity; responsibility; learned intentionality; gardening; food sharing
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 7. 6. 2021 15:49.
Anotace
This study contributes to research proposing the ethics of care framework as a way of imagining a food system that cares for Others. We expand this exploration to the everyday practice of home gardening and the related social relationships and material flows. This area complements current scholarship, which mostly focuses on food-related care as a form of activism driven by intentionality and knowledge about the effects of consumption choices. Combining a survey of a representative sample of the population and an in-depth qualitative study, our paper highlights the importance of inconspicuous but materially significant food self-provisioning and sharing practices as caring behaviors that do not rely on educational campaigns but draw on the desire to produce healthy food for human Others. Home grown food is distributed in the generalized reciprocity mode within wide food-sharing networks. The desire to produce healthy food further translates into the adoption of caring methods of cultivation that benefit non-human Others involved in the garden ecosystems.
Návaznosti
GA19-10694S, projekt VaVNázev: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Grantová agentura ČR, Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 02:46