DANĚK, Petr a Petr JEHLIČKA. Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče? In Výroční konference České sociologické společnosti 2021. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Samozásobitelství a sdílení jako prostory péče?
Název anglicky Self-provisioning and sharing as spaces of care?
Autoři DANĚK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí) a Petr JEHLIČKA (203 Česká republika, domácí).
Vydání Výroční konference České sociologické společnosti 2021, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50704 Environmental sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/21:00119040
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky food gardening; sharing; spaces of care; quiet sustainability
Změnil Změnil: RNDr. Petr Daněk, Ph.D., učo 849. Změněno: 3. 7. 2021 12:43.
Anotace
Domácí pěstování a sdílení potravin bývá někdy konceptualizováno jako relikt předkapitalistické minulosti nebo jako strategie vyrovnávání se s nedostatkem. Taková konceptualizace je příčinou jeho marginalizace vedle dominantního moderního prostoru produkce a zásobování potravinami, vytvářeného tržními vztahy, racionálního, efektivního, a reprezentovaného tak, že s pomocí pokročilých technologií dokáže zajistit obživu společnosti. V příspěvku vycházíme z alternativní konceptualizace domácího pěstování jako (poststrukturalistických) prostorů jídla, které jsou utvářeny morálními vztahy zodpovědného využití existujících zdrojů, zodpovědného chování k lidem v okolí a k ekosystému. Hlavním cílem příspěvku je zmapovat motivace vedoucí k samozásobitelství a prozkoumat každodenní praktiky zahrádkářů z pohledu teze, zda toto chování lze považovat za projev péče o svěřené zdroje, sociální okolí i ekosystém. Vedlejším cílem je porovnat motivace a každodenní praktiky samozásobitelů v České republice a Rakousku a také tradičních a „nových samozásobitelů“, tedy těch, kdo se v uplynulých deseti letech z hlediska struktury spotřeby potravin v domácnosti přesouvali z moderního prostoru produkce potravin do morálních a subjektivních prostorů jídla. Zdrojem dat jsou rozhovory se zahrádkáři a výsledky dvou reprezentativních průzkumů, realizovaných v roce 2020 v českých a rakouských domácnostech, které pěstují potraviny (N=1858). Výsledky ukazují, že v rozporu s představou dominance moderního tržního prostoru zásobování potravinami zůstává pěstování potravin a s ním spojené praktiky důležitou součástí života velké části společnosti, a to i mezi vzdělanými středními vrstvami v relativně bohatých společnostech jako je Česká republika a Rakousko. Proměna konceptualizace domácího pěstování vytváří předpoklad pro zmírnění negativních dopadů kapitalistické produkce potravin, pro posílení důvěry a sociálních vazeb, pro zvýšení resilience společnosti a pro zlepšení stavu ekosystému.
Anotace anglicky
Alternative conceptualization of domestic food production is presented, interpreting home food gardens as spaces of care, created by moral and material networks of responsible management of accessible resources and responsible behaviour towards local society and local ecosystem.
Návaznosti
GA19-10694S, projekt VaVNázev: Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
Investor: Grantová agentura ČR, Prostory tiché udržitelnosti: samozásobitelství a sdílení
VytisknoutZobrazeno: 23. 4. 2024 09:20