KULHÁNKOVÁ, Markéta. Mezi Achilleem a Siegfriedem: Řecký středověký epos o Dvojrodém Hraničáři. In XXIX. Letní škola klasických studií, 2021. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mezi Achilleem a Siegfriedem: Řecký středověký epos o Dvojrodém Hraničáři
Autoři KULHÁNKOVÁ, Markéta.
Vydání XXIX. Letní škola klasických studií, 2021. 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Vyžádané přednášky
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Změnil Změnila: doc. Mgr. Katarina Petrovićová, Ph.D., učo 10362. Změněno: 23. 1. 2022 11:44.
Anotace
Digenis Akritis, hrdina jediného byzantského literárního díla, které lze po právu nazvat eposem, vyniká v boji s nevěřícími i věřícími, lvy i medvědy, v únosech i zachraňování dívek, ale i ve hře na loutnu a stavitelství. Báseň nesoucí v názvu jeho jméno však není jen o něm a jeho hrdinských činech, ale také o jeho otci, arabském emírovi, který přestoupil kvůli lásce na křesťanství, a o lásce vůbec, jak osudové, tak efemérní, jak legální, tak zapovězené. Je to literární dílo pojímající v sobě tradici řecké epiky i vlivy antického románu, ale prvotní látka vychází z orální epiky a báseň vykazuje množství typologických i tematických shod se soudobou západní epikou, jak ji známe třeba z Písně o Nibelunzích. Cílem přenášky bylo tuto konvenčně-nekonvenční byzantskou památku posluchačům přiblížit a otevřít cestu k jejímu pochopení a ocenění.
Návaznosti
MUNI/A/1300/2020, interní kód MUNázev: Interdisciplinární výzkum řečtiny a latiny a jejich literatur (Akronym: Klasfilmed)
Investor: Masarykova univerzita, Interdisciplinární výzkum řečtiny a latiny a jejich literatur
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 16:30