MAREČKOVÁ, Pavla. (Ne)Ztraceno v překladu: Nové pojetí mediace v Dodatku k SERRJ. Cizí jazyky. Praha: Univerzita Karlova, 2021, roč. 64, č. 3, s. 3-16. ISSN 1210-0811.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název (Ne)Ztraceno v překladu: Nové pojetí mediace v Dodatku k SERRJ
Název česky (Ne)Ztraceno v překladu: Nové pojetí mediace v Dodatku k SERRJ
Název anglicky (Not) Lost in Translation: A New Concept of Mediation in the CEFR-Companion Volume
Autoři MAREČKOVÁ, Pavla (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Cizí jazyky, Praha, Univerzita Karlova, 2021, 1210-0811.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/21:00122045
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky Dodatek k SERRJ,;Společný evropský referenční rámec pro jazyky; komunikační metoda; výuka cizích jazyků; učení se cizím jazykům; mediace; plurilingvistická kompetence; plurikulturní kompetence
Klíčová slova anglicky CEFR-Companion Volume; Common European Framework of Reference for Languages; communicative approach; foreign language learning; foreign language teaching; mediation; pluricultural competence; plurilingual competence
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Pavla Marečková, Ph.D., učo 15352. Změněno: 1. 2. 2022 16:07.
Anotace
V následujícím příspěvku je představeno nové, širší pojetí mediace, jak je formulováno v Dodatku Společného evropského referenčního rámce pro jazyky (CoE, 2020a; CoE, 2020b). Blíže je popsána klasifikace mediačních aktivit a strategií včetně ukázek nových škál a deskriptorů pro hodnocení mediačních dovedností. Cílem příspěvku je nabídnout českým učitelům a didaktikům cizích jazyků vhled do problematiky v jejich rodném jazyce, a tímto přispět k jejich informovanosti i motivaci implementovat mediaci do své výuky.
Anotace anglicky
The following contribution presents a new and broader concept of mediation, as formulated in the Common European Framework of Reference for Languages: Learning, Teaching, Assessment. Companion Volume (CoE, 2020a; CoE, 2020b). The classification of mediation activities and strategies is described in more detail, including examples of new scales and descriptors to assess mediation skills. The paper aims to offer Czech teachers and didactics of foreign languages an insight into the issues and, therefore to contribute to their awareness and motivation to implement mediation in their teaching.
VytisknoutZobrazeno: 17. 7. 2024 18:27