TÓTH, Peter, Johana MALÍŠKOVÁ, Miriam NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ, Jaroslav NOVOTNÝ, David HONS, Alžběta ČEREVKOVÁ a Eliška KAZDOVÁ. Intra-site analýza sídliskového odpadu ako prameň poznania života človeka v neolite. In Cheben, Ivan; Kalábková, Pavlína; Metlička, Milan. Otázky neolitu a eneolitu našich krajín - 2017-2019. Nitra, Olomouc, Plzeň: Archeologický ústav SAV, Univerzita Palackého v Olomouci, Západočeské muzeum v Plzni, 2020, s. 247-278. ISBN 978-80-89315-41-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Intra-site analýza sídliskového odpadu ako prameň poznania života človeka v neolite
Název česky Intra-site analýza sídlištního odpadu jako pramen poznání života člověka v neolitě
Název anglicky Intra-site analysis of settlement waste as a source of knowledge of the life in the Neolithic
Autoři TÓTH, Peter (703 Slovensko, garant, domácí), Johana MALÍŠKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Miriam NÝVLTOVÁ FIŠÁKOVÁ (203 Česká republika), Jaroslav NOVOTNÝ (203 Česká republika, domácí), David HONS (203 Česká republika, domácí), Alžběta ČEREVKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Eliška KAZDOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Nitra, Olomouc, Plzeň, Otázky neolitu a eneolitu našich krajín - 2017-2019, od s. 247-278, 32 s. 2020.
Nakladatel Archeologický ústav SAV, Univerzita Palackého v Olomouci, Západočeské muzeum v Plzni
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00122081
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-89315-41-3
Klíčová slova česky archeologie; archeologie prehistorie; archeologie neolitu; archeologie domácnosti; ekonomika domácností; neolitická Evropa; sídlištní archeologie; neolit
Klíčová slova anglicky Archaeology; Prehistoric Archaeology; Neolithic Archaeology; Household Archaeology; Household Economics; Neolithic Europe; Settlement archaeology; Neolithic
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 8. 4. 2022 16:08.
Anotace
Zameranie na život minulých spoločností je v posledných rokoch v popredí vedeckého výskumu. Pre rekonštrukciu každodenného života neolitickej domácnosti bol získaný archeologický materiálom z výkopu poľnohospodárskej usadlosti (domu so stavebnými jamami po stranách a ďalšími priľahlými zahĺbenými objektmi) na lokalite Těšetice-Kyjovice „Sutny IV“. Táto štúdia si kladie za cieľ navrhnúť model subsistenčnej stratégie skúmanej domácnosti pomocou intra-site analýzy odpadu v objektoch v okolí obydlia. Proces zapĺňania jednotlivých objektov bol rekonštruovaný na základe indexu fragmentarizácie, ktorý závisí od archeologického objektu a typu artefaktu. Výsledky tejto štúdie poukazujú na dynamický proces zapĺňania zahĺbených objektov. Koncentrácia odpadu z osídlenia bola pozorovaná ako v južnej časti domu (kde je uvažovaný hlavný vchod), tak v objektoch pozdĺž západnej steny domu, kde predpokladáme existenciu bočného vchodu. Obe koncentrácie odpadu naznačujú jeho uloženie v blízkosti komunikácií a na periférii oblastí aktivít danej domácnosti. Heterogénna fragmentácia hlavných skupín artefaktov bola ovplyvnená odlišným obdobím, počas ktorého boli artefakty vystavené kultúrnym a nekultúrnym transformačným procesom. Preto nie je možné určiť, či analyzovaný odpad z osídlenia je možné spojiť priamo s aktivitami študovanej domácnosti, alebo je to dôsledok akumulácie odpadu niekoľkých domácností v rámci osady.
Anotace česky
Zaměření na život minulých společností je v posledních letech v popředí vědeckého výzkumu. Pro rekonstrukci každodenního života neolitické domácnosti byl získán archeologický materiálem z výkopu zemědělské usedlosti (domu se stavebními jámami po stranách a dalšími přilehlými zahloubenými objekty) na lokalitě Těšetice-Kyjovice „Sutny IV“. Tato studie si klade za cíl navrhnout model subsistenční strategie zkoumané domácnosti pomocí intrasite analýzy odpadu v objektech v kolem obydlí a jeho okolí. Proces zaplňování jednotlivých objektů byl rekonstruován na základě indexu fragmentarizace, který závisí na archeologickém objektu a typu artefaktu. Výsledky této studie poukazují na dynamický proces plnění zahloubených objektů. Koncentrace odpadu z osídlení byla pozorována jak v jižní části domu (kde je uvažován hlavní vchod), tak v objektech podél západní zdi domu, kde předpokládáme boční vchod do domu. Obě koncentrace odpadu naznačují jeho uložení v blízkosti komunikací a na periferii oblastí aktivit dané domácnosti. Heterogenní fragmentace hlavních skupin artefaktů byla ovlivněna odlišným obdobím, během kterého byly artefakty vystaveny kulturním a nekulturním transformačním procesům. Proto není možné určit, zda analyzovaný odpad z osídlení lze spojit přímo s aktivitami studované domácnosti, nebo je to důsledek akumulace odpadu několika domácností v rámci osady.
Anotace anglicky
Focus on the life of past societies is at the forefront of scientific research in recent years. For the reconstruction of the day-to-day life of the Neolithic household, an archaeological material was obtained through the excavation of the farmstead (house with lateral clay extraction pits and adjacent sunken features) in site Těšetice-Kyjovice “Sutny IV”. This study aims to propose a model of subsistence strategy of the investigated household using intra-site analysis of the settlement refuse accumulated around the longhouse and its vicinity. The process of filling of individual features was reconstructed based on the fragmentization index, which depends on the archaeological feature and type of the artefact. Results of this study point out to dynamic filling process of the sunken features. The concentration of settlement refuse was observed around the southern part of the house (where the main entrance is considered) as well as in the features along the western house wall, where we assume a side entrance to the house. Both concentrations of the refuse suggest its deposition near the communications and in the periphery of areas of activities of the given household. Heterogeneous fragmentization of the main artefact groups was affected by the different period during which the artefacts were exposed to cultural and non-cultural transformation processes. Therefore it is not possible to determine whether the analyzed settlement refuse can be connected directly with the activities of the studied household or it is a result of the waste accumulation of several households within the settlement.
Návaznosti
MUNI/A/1122/2020, interní kód MUNázev: Archeologické terénní prospekce, exkavace a dokumentace I
Investor: Masarykova univerzita, Archeologické terénní prospekce, exkavace a dokumentace I
VytisknoutZobrazeno: 4. 5. 2024 18:53