C 2021

Le métissage mythopoiétique de Jacques Ferron

KYLOUŠEK, Petr

Základní údaje

Originální název

Le métissage mythopoiétique de Jacques Ferron

Název česky

Mýtotvorné míšenectví u Jacquesa Ferrona

Název anglicky

Mythopoetic Crossbreeding in Jacques Ferron

Autoři

KYLOUŠEK, Petr (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

1. vyd. Bruxelles, Résilience et modernité dans les littératures Francophones, od s. 1155-1166, 12 s. 2021

Nakladatel

Peter Lang

Další údaje

Jazyk

francouzština

Typ výsledku

Kapitola resp. kapitoly v odborné knize

Obor

60206 Specific literatures

Stát vydavatele

Belgie

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Forma vydání

tištěná verze "print"

Kód RIV

RIV/00216224:14210/21:00119176

Organizační jednotka

Filozofická fakulta

ISBN

978-2-8076-1759-9

Klíčová slova česky

quebecký román; Jacques Ferron; identitární vzorce; mýtotvornost; wendatské mýty; mytologická synkreze

Klíčová slova anglicky

Quebec novel; Jacques Ferron; identity patterns; myth-making; Wendat myths; mythological syncresis

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 5. 4. 2022 18:12, doc. Mgr. Ivo Buzek, Ph.D.

Anotace

V originále

Parmi les intellectuels québécois qui ont préparé et marqué la Révolution tranquille, Jacques Ferron (1921-1985) fait figure a part. Le décalage générationnel par rapport à l’équipe de la revue Parti pris (1963-1968) et de la plupart des révolutionnaires néonationalistes des années 1960 est ponctué de prises de position personnelles inscrites dans son œuvre : anglophile et américanophile, tout en étant attaché a la cause québécoise, défenseur du rôle historique de l’Église catholique en pleine période de laïcisation, pourfendeur du nationalisme "pure laine", francophile antifrançais, Jacques Ferron promeut l’idée du métissage correspondant au modele intégrateur de la nation (Bouchard, 2000). Comme Yves Thériault ou Gabrielle Roy, il est un des premiers a thématiser la présence des Amérindiens, des métis et des immigrés. L’idée du syncrétisme culturel se manifeste notamment dans le métissage mythopoiétique de deux romans Le Ciel de Québec (1969) et Le Saint-Élias (1972). L’analyse se concentre sur l’intégration du mythe d’"Orphée amérindien" dans l’imaginaire occidental, antique et chrétien, en fonction d’une conception nationale, synthétique de la culture et de l’écriture qui, par maints aspects devance les conceptions intégratrices des avant-gardes italo-québécoises et haïtiennes des années 1980 (revues Vice Versa, Dérives, Quaderni Culturali) ou celles de Maurizio Gatti ou Simon Harel concernant la littérature amérindienne.

Česky

Mezi quebeckými intelektuály, kteří připravili a ovlivnili tzv. Klidnou revoluci má Jacques Ferron (1921-1985) zvláštní místo. Generační propast mezi ním a týmem časopisu Parti pris (1963-1968) a většinou neonacionalistických revolucionářů 60. let se projevuje v jeho osobních postojích: je anglofil a amerikanofil, přestože se hlásí ke quebecké samostatnosti, obhajuje historickou zásluhu katolické církve v období obecné sekularizace, staví se proti nacionalismu "čistokrevných", je zaujatý proti Francii. Jacques Ferron prosazuje myšlenku míšenectví odpovídající integračnímu modelu národa (Bouchard, 2000). Stejně jako Yves Thériault a Gabrielle Roy byl jedním z prvních, kdo tematizoval přítomnost indiánů, míšenců a přistěhovalců. Myšlenka kulturního synkretismu je zvláště patrná v mýtotvorném pojetí dvou románů Le Ciel de Québec (1969) a Le Saint-Élias (1972). Analýza se zaměřuje na začlenění mýtu o "indiánském Orfeovi" do západní, antické a křesťanské imaginace, a to dle syntetického pojetí kultury a písemnictví, které v mnoha ohledech předjímá integrující koncepce italsko-quebecké a haitské avantgardy 80. let (časopisy Vice Versa, Dérives, Quaderni Culturali) nebo koncepce Maurizia Gattiho či Simona Harela týkající se indiánské literatury.

Návaznosti

GA20-14919S, projekt VaV
Název: Centrum a periferie: proměny postkoloniální situace v románských literaturách Ameriky, Afriky a Evropy (Akronym: Centrum a periferie)
Investor: Grantová agentura ČR, Centrum a periferie: proměny postkoloniální situace v románských literaturách Ameriky, Afriky a Evropy

Přiložené soubory