ZELNÍČKOVÁ, Helena, David VOREL a Peter MARINIČ. Digitální kompetence žáků v souvislosti s COVID-19. In ICOLLE 2021. 2021. ISBN 978-80-7509-802-3.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Digitální kompetence žáků v souvislosti s COVID-19
Název anglicky Digital Competencies of Pupils in Connection with COVID-19
Autoři ZELNÍČKOVÁ, Helena, David VOREL a Peter MARINIČ.
Vydání ICOLLE 2021, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Konferenční abstrakt
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7509-802-3
Klíčová slova česky digitální kompetence; distanční výuka; COVID-19
Klíčová slova anglicky digital competencies; distance learning; COVID-19
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Ing. Peter Marinič, Ph.D., učo 137627. Změněno: 8. 9. 2021 12:01.
Anotace
Digitální kompetence nabývají na významu jednak v souvislosti se změnami nastíněnými v Strategii vzdělávací politiky ČR do roku 2030, ale i v souvislosti s praktickými dopady omezení zavedenými v souvislosti s probíhající pandemii COVID-19, která od roku 2020 ovlivňuje podobu vzdělávacího procesu i vzdělávacího obsahu. Postupem času máme k dispozici již vícero zjištění o dopadech těchto opatření na vzdělávací proces, které naznačují, že v České republice existuje přibližně 50 000 žáků, kteří se nezapojili do distanční výuky. Bylo by velice zajímavé identifikovat, jaké dopady měla distanční výuka na digitální kompetence žáků a učitelů, a to i těch, kteří se do distanční výuky nezapojili. Podle výzkumu provedeného před pandemii neměla pětina učitelů základních škol dostatečné digitální kompetence. Proto abychom byli schopni takový průzkum uskutečnit, je potřeba zvolit vhodný nástroj pro měření digitálních kompetencí. Již přístup k samotným modelům digitálních kompetencí se liší. V rámci Evropské Unie je Evropskou Komisí preferovaný Digital Competence Framework, který má i svou modifikaci pro uplatnění mezi žáky základních a středních škol. Cílem příspěvku je identifikovat vhodný model digitálních kompetencí, ke kterému je dostupný nástroj měření digitálních kompetencí, s možností uplatnění tohoto nástroje u žáků základních a středních škol, a to i s přihlédnutím k možnosti uplatnění nástroje měření digitálních kompetencí na žácích nepodílejících se na distanční výuce. Tato identifikace vychází z rešerše dostupných zdrojů a následné obsahové analýzy získaných dat. Výsledkem provedené analýzy jednotlivých modelů identifikovaných na základě rešerše dostupných zdrojů je model digitálních kompetencí vhodný pro měření úrovně digitálních kompetencí u žáků a učitelů základních a středních škol, a to i u těch, kteří se neúčastnili distanční výuky. Kromě charakteristiky a teoretického ukotvení zvoleného modelu je součásti výsledku konkrétní podoba nástroje pro měření digitálních kompetencí u cílové skupiny, připraven pro přímé uplatnění v terénu.
Anotace anglicky
Digital competencies are gaining in importance, both in connection with the changes outlined in the Strategy of Education Policy of the Czech Republic until 2030, but also due to practical impacts of restrictions introduced in connection with the ongoing pandemic COVID-19, influencing the educational process and educational content. Over time, we have several findings on the impact of these restritions on the educational process, which indicate that there are approximately 50,000 pupils in the Czech Republic who did not participate in distance learning. It would be remarkably interesting to identify the effects of distance learning on the digital competencies of pupils and teachers, even those who did not participate in distance learning. According to research conducted before the pandemic time, a fifth of primary schools teachers did not have sufficient digital competencies. Therefore, to be able to conduct such a survey, it is necessary to choose a suitable tool for measuring digital competencies. The approach to the models of digital competencies themselves differs. Within the European Union, the European Commission prefers the Digital Competence Framework, which also has its own modification for use among primary and secondary school pupils. The aim of the paper is to identifiy a suitable model of digital competencies, for which a tool for measuring digital competencies is available, with the possibility of applying this tool to primary and secondary school pupils, even considering the possibility of applying the tool for measuring digital competencies to pupils not participating in distance learning. This identification is based on a literature review and subsequent content analysis of obtained data. As a result of the analysis of individual models identified according to literature review available resources, is the digital competences´ model suitable for measuring the level of digital competencies of primary and secondary school pupils and teachers, even those who did not participate in distance learning. In addition to the characteristics and theoretical anchoring of the selecetd model, specific form of a tool for measuring digital competencies in the target group and its readiness for direct application in the field is part of the results as well.
Návaznosti
MUNI/A/1356/2020, interní kód MUNázev: Fyzika, informatika a odborné vzdělávání na základních a středních školách
Investor: Masarykova univerzita, Fyzika, informatika a odborné vzdělávání na základních a středních školách
VytisknoutZobrazeno: 9. 8. 2024 04:28