JAGOŠOVÁ, Lucie. Uplatňování profesionálního jednání a komunikace v muzejní edukační činnosti. In DROBNÝ, Tomáš a Pavla VYKOUPILOVÁ (eds.). Muzejní edukátor: Studijní materiál. Brno: Moravské zemské muzeum, 2020, s. 175-199. ISBN 978-80-7028-553-4.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Uplatňování profesionálního jednání a komunikace v muzejní edukační činnosti
Název česky Uplatňování profesionálního jednání a komunikace v muzejní edukační činnosti
Název anglicky Application of professional conduct and communication in museum educational activities
Autoři JAGOŠOVÁ, Lucie.
Vydání Brno, Muzejní edukátor: Studijní materiál, od s. 175-199, 25 s. 2020.
Nakladatel Moravské zemské muzeum
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učební texty pomůcky (vč. dílčích kapitol v učebnicích)
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-7028-553-4
Klíčová slova česky krizová komunikace; problémové chování; komunikační dovednosti; komplikované výchovné situace při muzejní edukaci
Klíčová slova anglicky crisis communication; problem behavior; communication skills; complicated educational situations in museum education
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Jagošová, DiS., PhD., učo 56041. Změněno: 9. 9. 2021 16:47.
Anotace
Profesionální jednání muzejních edukátorů vychází z muzejněpedagogické kvalifikace, zahrnující znalost teorie muzejní didaktiky a pedagogicko-psychologických aspektů práce s jednotlivými skupinami publika a osvojených profesních dovedností. Ty muzejní edukátor posiluje zejména zdokonalováním svých komunikačních a lektorských dovedností a při realizaci edukačních aktivit ve své praxi. Jednotlivé oddíly kapitoly se zaměřují na specifika a úskalí při edukaci a komunikaci s jednotlivými cílovými skupinami podle věku nebo specifických vzdělávacích potřeb, stejně jako na obecně platné zásady, kterými lze uzpůsobit prostředí muzea, zázamí pro návštěvníky a přístup muzejního personálu k nim, aby muzejní prožitek a spokojenost návštěvníka z návštěvy muzea a osobní komunikace byl co nejoptimálnější. Poslední oddíl kapitoly upozorňuje na specifika komunikace s návštěvníkem s problémovým chováním a možné krizové a konfliktní situace, které se mohou v muzejní praxi vyskytnout.
Anotace anglicky
The professional conduct of museum educators is based on museum pedagogical qualifications, including knowledge of the theory of museum didactics and pedagogical-psychological aspects of working with individual audience groups and acquired professional skills. The museum educator strengthens these mainly by improving his communication and teaching skills and in the implementation of educational activities in his practice. The individual sections of the chapter focus on the specifics and pitfalls of education and communication with individual target groups according to age or specific educational needs, as well as general principles that can be used to adapt the museum environment, facilities for visitors and access to museum staff to make the museum experience. and the visitor's satisfaction from visiting the museum and personal communication was as optimal as possible. The last section of the chapter draws attention to the specifics of communication with the visitor with problem behavior and possible crisis and conflict situations that may occur in museum practice.
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 13:57