ČEŠKOVÁ, Eva. Postavení psychiatrie dnes a zítra. Česká a slovenská psychiatrie. Praha: Galén, 2021, roč. 117, č. 3, s. 162-163. ISSN 1212-0383.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Postavení psychiatrie dnes a zítra
Název anglicky The status of psychiatry today and tomorrow
Autoři ČEŠKOVÁ, Eva (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Česká a slovenská psychiatrie, Praha, Galén, 2021, 1212-0383.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30215 Psychiatry
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00122507
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky psychiatrie
Klíčová slova anglicky psychiatry
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Tereza Miškechová, učo 341652. Změněno: 28. 4. 2022 13:17.
Anotace
V posledních několika dekádách došlo k obrovskému rozvoji v oblasti medicíny, hlavně v oblasti neurověd, které dostaly do rukou možnost kvantifikovat a vizualizovat strukturální a funkční změny, byl zmapován lidský genom. Byly vyvinuty nové technologie v rámci počítačových věd, umělá inteligence a strojové učení. Vždy existoval příkop mezi teorií a praxí a lze říci, že se tento příkop prohlubuje. Nestačíme dostatečně pružně přenášet nejdůležitější poznatky nejen do reality klinické praxe, ale ani do výuky. Zdraví a vzdělání národa jsou základní pilíře zachování a rozvoje státu. I v době kovidové a postkovidové se musíme snažit o zajištění optimální péče o zdraví tělesné a psychické a vzdělávání na všech úrovních.
Anotace anglicky
In the last few decades, there have been tremendous advances in the medical field, especially in neuroscience, which has been given the ability to quantify and visualise structural and functional changes, and the human genome has been mapped. New technologies have been developed in computer science, artificial intelligence and machine learning. There has always been a gulf between theory and practice, and it can be said that this gulf is widening. We are not sufficiently flexible in transferring the most important findings not only to the reality of clinical practice, but also to teaching. The health and education of the nation are the fundamental pillars of the preservation and development of the state. Even in the metalloid and post-metalloid era, we must strive to ensure optimal physical and mental health care and education at all levels.
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 19:33