MATUS, Dominik, Radek RYŠÁNEK, Karolína MAZÁLKOVÁ a Klaudia VEPŘEKOVÁ MIKULOVÁ. Flámský kabinet z Rájce nad Svitavou. In Kateřina Cichrová. Nábytek s příběhy. Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích, 2021, s. 128–169. ISBN 978-80-87890-34-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Flámský kabinet z Rájce nad Svitavou
Název anglicky Flemish Cabinet from Rájec nad Svitavou
Autoři MATUS, Dominik, Radek RYŠÁNEK, Karolína MAZÁLKOVÁ a Klaudia VEPŘEKOVÁ MIKULOVÁ.
Vydání Nábytek s příběhy, od s. 128–169, 2021.
Nakladatel Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích
Další údaje
Typ výsledku Stať ve sborníku
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
ISBN 978-80-87890-34-9
Změnil Změnil: Mgr. Dominik Matus, DiS., učo 449055. Změněno: 17. 11. 2021 03:08.
Anotace česky
Text představuje skutečnosti zjištěné při průzkumu flámského kabinetu nacházejícího se na státním zámku v Rájci nad Svitavou z majetku rodu Salmů. Kabinet zdobený výjevy z Ovidiových Metamorfóz je na českých hradech a zámcích jedinečný. Stať obsahuje ikonografický rozbor miniatur na měděných deskách a určení jejich grafických předloh. Dále obsahuje řadu nových zjištění ohledně historie a atribuce kabinetní skříně, včetně identifikace výrazného zásahu do předmětu v polovině páté dekády 19. století. Rovněž se věnuje atribuci, datování, lokalizaci předmětu a možným souvislostem jeho vzniku a cesty do vlastnictví Salmů a na rájecký zámek. Text též obsahuje celou řadu materiálových analýz a dalších průzkumů pořízených při přípravě a provádění restaurátorského a konzervačního zásahu v roce 2020. Kabinet byl atribuován do okruhu Forchondtovy manufaktury v Antverpách - byly nalezeny předlohy pro malířskou výzdobu v grafických listech Crispijna de Passe staršího. Malby, jejich podložka i pigmenty, byly zkoumány pomocí XRF analyzy. U korpusu předmětu byly zkoumány dřeviny a povrchová úprava. Dřeviny byly podrobeny mikroskopickému zkoumání, povrchová úprava byla zkoumána pomocí FTIR. Zkoumána byly též bílá ozdobná páska v intarziích pomocí mikroskopie, fluorescenční mikroskopie, XRF a GC/MS. Byly určeny dřeviny použité ke konstrukci korpusu kabinetní skříně mezi nimiž převažuje topol. Na dně korpusu, u modřínové desky dosahující mocnosti přes 130 letokruhů v kontinuální řadě, bylo provedeno dendrochronologické datování a lokalizace. Článek dále obsahuje mechanoskopické poznatky směrem k užitým obráběcím nástrojům a poznatky týkající se užití lokálních délkových jednotek. Ve fotografické příloze jsou prezentovány i snímky z průběhu konzervace předmětu a příklady grafického záznamu sekundárních zásahů a poškození. Průzkum, kterému byl podroben rájecký kabinet je v českém prostředí ojedinělý a informace vytěžené v průběhu ukazují, že je žádoucí se nábytkem jako předmětem vědecké i historické práce dále zabývat.
Anotace anglicky
The text presents the facts found during the research of the Flemish cabinet, a possession of the Salm family that is located in the State Castle in Rájec nad Svitavou. The cabinet decorated with scenes from the Ovid‘s Metamorphoses is unique in the Czech castles and chateaux. The treatise contains the iconographic analysis of the painted miniatures on copper plates together with the identification of art work masters. It also contains a number of new findings regarding the cabinet’s history and attribution, including the identification of a visible intervention on the object in the mid-fifth decade of the 19th century. It also discusses the attribution, dating, and localization of the object and the possible connections between its origin and its journey to the Salm property and the Rájec Castle. The text also includes a range of material analyses and other research undertaken in the preparation of and during the restoration and conservation treatment in 2020. The cabinet has been attributed to the Forchondt Manufactory circle in the Antwerp, and models for the painting decorations have been found in the graphic prints of Crispijn de Passe the Elder. The paintings, their support and pigments were examined using an XRF analyser. The body of the object was examined for the wood species and surface finish. The wood species were subjected to a microscopic examination, the surface finish was examined using the FT IR spectroscopy. The microscopy, fluorescence microscopy, the XRF and GC/MS analytical techniques were also used to examine the white decorative strip in the intarsia. The wood species used for the construction of the historical cabinet body, among which a poplar predominates, were identified. Dendrochronological dating and localization were carried out for the larch board in the cabinet body bottom where the board has a thickness of more than 130 annual rings in a continuous row. The paper also contains the mechanoscopical findings associated with the used shaping tools and the findings which concern the use of local length units. The attached photographs also present images of the cabinet conservation treatment and examples of the graphic recording of the secondary interventions and damages. The survey the Rájec cabinet was subjected to is unique in the Czech environment and the information gained during the survey shows that it is desirable to further study the furniture pieces as an objects of a scientific and historical research.
VytisknoutZobrazeno: 21. 7. 2024 01:26