KAŇÁKOVÁ HLADÍKOVÁ, Ludmila a Vojtěch NOSEK. Projectiles: dataset výzkumných dat kamenných šipek starší doby bronzové. 2021. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.58063/t4ed-8a71.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Projectiles: dataset výzkumných dat kamenných šipek starší doby bronzové
Autoři KAŇÁKOVÁ HLADÍKOVÁ, Ludmila a Vojtěch NOSEK.
Vydání 2021.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Specializovaná databáze
Obor 60102 Archaeology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW open dataset
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.58063/t4ed-8a71
Klíčová slova anglicky open research data;lithic projectiles;3D models;use-wear photos;metadata
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Ludmila Kaňáková Hladíková, Ph.D., učo 18950. Změněno: 9. 2. 2023 13:31.
Anotace
Výzkum atraktivních artefaktů jako jsou projektily nebo obecně zbraně v pravěku je zatížen špatnou dostupností artefaktů k fyzickému prostudování a analýze. Badatelé jsou tak odkázáni jen na publikované informace, které bývají velmi výběrové, ilustrativní a značně neúplné. Při svém výzkumu jsem shromáždila data o více než 400 projektilech, které tak tvoří největší analyzovanou kolekci projektilů evropského pravěku. Považuji takový dataset za významný příspěvek k poznání sociálních a ekonomických funkcí projektilů v pravěkých společnostech. Dataset vytvořený ve spolupráci s LINDAT CLARIAH obsahuje nejen fotografie a databázový popis, ale také přesný 3D model a všechny traseologické snímky s doklady funkčních opotřebení.
Návaznosti
GA17-11425S, projekt VaVNázev: Role lukostřelce v procesech vertikální stratifikace středoevropských společností na prahu doby bronzové. Traseologie, balistika, operační řetězce.
Investor: Grantová agentura ČR, Role lukostřelce v procesech vertikální stratifikace středoevropských společností na prahu doby bronzové. Traseologie, balistika, operační řetězce.
VytisknoutZobrazeno: 28. 4. 2024 08:02