ŠIMÁČKOVÁ, Kateřina. Soudci by se měli častěji dívat do zrcadla aneb kdo hlídá hlídače. Časopis pro právní vědu a praxi. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2021, roč. 29, č. 2, s. 345-351. ISSN 1210-9126.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Soudci by se měli častěji dívat do zrcadla aneb kdo hlídá hlídače
Název anglicky Judges Should Look Into the Mirror More Often - Who Watches the Watchmen
Autoři ŠIMÁČKOVÁ, Kateřina (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Časopis pro právní vědu a praxi, Brno, Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2021, 1210-9126.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Open access časopisu
Kód RIV RIV/00216224:14220/21:00123067
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova česky sympozium; Evropský soud pro lidská práva
Klíčová slova anglicky symposium; European Court of Human Rights
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 4. 2. 2022 14:24.
Anotace
Souzení je náročná disciplína a souzení na vrcholných soudech ještě více. Soudci a soudkyně vrcholných soudů totiž musí reagovat na konkrétní příběhy či osudy jednotlivců, řešit systémové problémy, na něž tyto osudy nezřídka poukazují, a při tom respektovat a rozvíjet právní řád, v němž se pohybuji. Každým svým rozhodnutím též bojují o legitimitu práva, právního státu i jednotlivých soudů, ale i o to, aby jejich země nebo Evropa byly o něco lepším místem. Současně však musí dávat pozor, aby jim to všechno nestouplo do hlavy a aby byli dostatečně sebekritičtí a pokorní. Ze všech těchto důvodů je jedním z důležitých úkolů právnické akademie, aby jim nastavovala adekvátní zrcadlo. Soudy jsou hlídači dodržování lidských práv i limitů pro výkon veřejné moci – a tak se nabízí otázka: Kdo hlídá tyto hlídače? Jedním z hlídačů je již zmíněná akademická kritika. Pro obecné soudy je pak hlídačem jejich odvolací či dovolací soud nebo Ústavní soud. I ten však má dalšího hlídače, Evropský soud pro lidská práva, který bdí nad jeho chybami, ale také přináší příklady dobré praxe, jak rozhodovat. Velkou inspirací je též optika řešení právních problémů, kterou ESLP nabízí, tedy vyprávění konkrétního lidského příběhu a současně srozumitelné nástroje – testy a doktríny, které nabízejí algoritmy intelektuálních postupů při hodnocení chování státu v těchto příbězích.
Anotace anglicky
Judging is a demanding discipline, and judging in the high courts even more so. Indeed, judges and justices of the superior courts must respond to particular stories or fates of individuals, address the systemic problems that these fates often point to, and in doing so, respect and develop the legal order in which they move. With every decision they make, they also fight for the legitimacy of the law, the rule of law and individual courts, but also to make their country or Europe a slightly better place. At the same time, however, they must be careful not to let it all go to their heads and to be sufficiently self-critical and humble. For all these reasons, one of the important tasks of the legal academy is to hold up an adequate mirror to them. The courts are the gatekeepers of human rights and the limits to the exercise of public power - and so the question arises: Who watches the watchmen? One of the watchdogs is the aforementioned academic critics. For the general courts, the watchdog is their Court of Appeal or the Constitutional Court. However, it too has another watchdog, the European Court of Human Rights, which watches over its mistakes but also provides examples of good practice in how to rule. The lens of legal problem-solving that the ECtHR offers is also a great inspiration, that is, the telling of a particular human story and at the same time the comprehensible tools - tests and doctrines - that offer algorithms of intellectual procedures for assessing the state's behaviour in these stories. Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
VytisknoutZobrazeno: 30. 5. 2024 21:16