FONIOKOVÁ, Zuzana. Sám za sebe, a přece fikční : »Možnosti milostného románu« Jana Němce jako autofikce. Bohemistyka. Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, 2021, roč. 21, č. 4, s. 513-532. ISSN 1642-9893. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.14746/bo.2021.4.5.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Sám za sebe, a přece fikční : »Možnosti milostného románu« Jana Němce jako autofikce
Název česky Sám za sebe, a přece fikční : »Možnosti milostného románu« Jana Němce jako autofikce
Název anglicky For himself, yet fictional : Reading Jan Němec's Possibilities of a Love Novel as autofiction
Autoři FONIOKOVÁ, Zuzana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Bohemistyka, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa, 2021, 1642-9893.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60205 Literary theory
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00123108
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.14746/bo.2021.4.5
Klíčová slova česky vyprávění o sobě; autofikce; autobiografie; fikčnost; Jan Němec
Klíčová slova anglicky self-narration; autofiction; autobiography; fictionality; Jan Němec
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 19. 4. 2022 13:19.
Anotace
Studie analyzuje Možnosti milostného románu (2019) Jana Němce jako příklad hybridního módu autofikce. Článek nejprve mapuje proměny autobiografické tvorby i její teoretizace směrem ke zpochybňování čisté faktuálnosti žánru autobiografie a k porušování jeho konvencí, k inkluzívnějšímu pojetí autobiografického vyprávění a k zaměření na narativní utváření Já v autobiografickém procesu. Současnou situaci psaní o vlastním životě odráží mj. obliba autofikcí, které se k osobě autora vztahují prostřednictvím kombinace referenčního a fikčního diskurzu. Studie dále poukazuje na způsoby signalizace faktuálního i fikčního vyprávění v Možnostech milostného románu. Dílo tímto způsobem inscenuje pokus o autobiografickou výpověď a zároveň komentuje potíže, jež takové snahy nutně doprovází. Ambivalence referenčního rámce je tudíž zásadní součástí rétorické strategie díla.
Anotace anglicky
The article analyses Jan Němec’s Možnosti milostného románu (Possibilities of a Love Novel, 2019) as an example of the hybrid mode of autofiction. The first part provides an overview of the changes in autobiographical practice as well as theory towards questioning pure factuality of the autobiography genre and violating its conventions, a broader conception of autobiographical narrative, and a focus on the narrative construction of self. The contemporary situation in life writing is also reflected in the popularity of autofictions, which relate to the real-world author through a combination of referential and fictional discourse. The article points out how Němec’s text signals factual and fictional narration, which enables it to stage an attempt at autobiographical utterance and simultaneously thematise the difficulties such attempts entail. The ambivalence of the referential frame is vital to the work’s rhetorical strategy.
Návaznosti
MUNI/FF-DEAN/1589/2019, interní kód MUNázev: Reflexe minulosti a přítomnosti v autobiografických a autofikčních textech (Akronym: Autobiografie a autofikce)
Investor: Masarykova univerzita, Reflexe minulosti a přítomnosti v autobiografických a autofikčních textech, Program děkana FF
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 02:45