JARKOVSKÁ, Lucie a Katarína SLEZÁKOVÁ. Dětská skupina jako kolektivita. Sociologický časopis. Praha: AV ČR, Sociologický ústav, 2021, roč. 57, č. 5, s. 557-580. ISSN 0038-0288. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.13060/csr.2021.042.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Dětská skupina jako kolektivita
Název anglicky Toddler Group as a Collectivity
Autoři JARKOVSKÁ, Lucie (203 Česká republika, garant, domácí) a Katarína SLEZÁKOVÁ (703 Slovensko, domácí).
Vydání Sociologický časopis, Praha, AV ČR, Sociologický ústav, 2021, 0038-0288.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Impakt faktor Impact factor: 0.481
Kód RIV RIV/00216224:14410/21:00119890
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.13060/csr.2021.042
UT WoS 000727178200002
Klíčová slova česky dětství; batole; vrstevnická skupina; hra; socializace; jesle; mateřská škola; rané dětství
Klíčová slova anglicky childhood; toddler; peer collectivity; play; socialisation; nursery; preschool; early childhood
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Dana Nesnídalová, učo 831. Změněno: 19. 1. 2022 09:24.
Anotace
Cílem této studie je prozkoumat každodenní život dětí mladších tří let v zařízeních denní péče o děti a kulturu vrstevnických vztahů, které se v nich rozvíjejí. Mezioborové studie dětství vnímají jako sociální konstrukt oddělitelný od biologické nezralosti a popisují odlišný styl socializace batolat s vrstevníky. V tomto paradigmatu je pro pochopení socializace dítěte zásadní účast na kulturních rutinách. Na základě etnografického pozorování ve dvou zařízeních a rozhovorů s vyučujícími a rodiči zkoumáme vztahy mezi vrstevníky, sociálními rutiny a ustavování kolektivity. Zaměřujeme se na perspektivu dospělých a jejich vnímání dětského kolektivu a na významy dětských interakcí. Analýza ukázala, že vedle hierarchických vztahů s dospělými představují rovnější vrstevnické vztahy pro děti příležitost k aktivnímu podílu na kulturní reprodukci prostřednictvím vlastní interpretace významů. To, co dospělí vnímají jako "hru na něco", je ve vrstevnické interakci "něčím skutečným", protože k tomu dochází mezi fyzicky a kognitivně rovnocennými osobami. Interakce s vrstevníky v zařízení denní péče umožňuje dítěti zažít kolektivní "MY", jehož prostřednictvím je pak schopno získat větší moc pro vyjednávání s dospělými. Vytvoření kolektivity však závisí na tom, zda jsou k dispozici podmínky vhodné pro malé děti a batolata.
Anotace anglicky
The aim of this study is to examine the everyday life of day-care institutions and the culture of peer relationships that develop there. Interdisciplinary studies of childhood perceive it as a social construct separable from biological immaturity, and they describe a distinct toddler style of socialisation with peers. In this paradigm, participation in cultural routines is central to understanding child socialisation. Based on ethnographic observations in two facilities and interviews with teachers and parents, we explore relationships between peers, social routines, and the creation of collectivity. We focus on the perspective of adults and their perception of the children's collective and on the meanings of children's interactions. The analysis showed that in addition to hierarchical relationships with adults, more equal peer relationships represent an opportunity for children to actively participate in cultural reproduction through their own interpretation of meanings. What adults perceive as "playing at something" is "something real" in peer interaction because it occurs between physical and cognitive equals. Interaction with peers in a day-care facility allows a child to experience a collective 'WE', through which they are then able to to control adults. However, the creation of collectivity depends on their being conditions in place that are suitable for small children and toddlers.
Návaznosti
TL02000306, projekt VaVNázev: Pedagogika raného věku v institucích denní péče v České republice
Investor: Technologická agentura ČR, Pedagogika raného věku v institucích denní péče v České Republice
VytisknoutZobrazeno: 13. 5. 2024 07:31