WALLENBÖCK, Ute. Connecting Foodways : Cultural Entanglement in Inner Asia. Online. In Novosibirsk State University. Proceedings of the 4th International Scientific Conference “Current issues in the study of history, foreign relations and culture of Asian countries. Novosibirsk: Novosibirsk State University, 2021, s. 102-109. ISBN 978-5-4437-1268-0. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Connecting Foodways : Cultural Entanglement in Inner Asia
Autoři WALLENBÖCK, Ute (40 Rakousko, garant, domácí).
Vydání Novosibirsk, Proceedings of the 4th International Scientific Conference “Current issues in the study of history, foreign relations and culture of Asian countries, od s. 102-109, 8 s. 2021.
Nakladatel Novosibirsk State University
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 60500 6.5 Other Humanities and the Arts
Stát vydavatele Rusko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW sborník konference
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00123285
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-5-4437-1268-0
Doi http://dx.doi.org/10.25205/978-5-4437-1268-0-102-109
Klíčová slova česky Tibetské jídlo; Tibeťané; Mongolové; kulturní pŕevázanost
Klíčová slova anglicky Tibetan food; Tibetans; Mongols; cultural entanglement
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 21. 4. 2022 10:56.
Anotace
The paper deals with the cultural aspects of foods and beverages in Inner Asia with focus on the Tibetan cultural realm. I argue that everyday foods illustrate cultural identity: Food(s) are vehicles for expressing culture. In fact, food is the base of every society and food and at the same time it is a tool to communicate ideas, values, identities, and attitudes. Being aware that Tibetan cuisine represents a combination of influences from China, Central Asia, Mongolia, India, and Nepal, for instance, I am questioning according to what criteria do the Tibetans qualify a foodstuff or a dish as “traditional” or even “unique”. I will, hence, validate the framework that food can produce control and coercion in both the political and social spheres.
Návaznosti
MUNI/FF-DEAN/0080/2021, interní kód MUNázev: Christianity and authoritarian regime in Chinese societies
Investor: Masarykova univerzita, Christianity and authoritarian regime in Chinese societies, Program děkana FF
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 06:57