KROB, Josef. Hráč Stanisław Lem – Inspirace fiktivní recenzí na neexistující publikaci. Pro-Fil. 2021, roč. 22, Special issue, s. 33-38. ISSN 1212-9097. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/pf21-3-2419.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Hráč Stanisław Lem – Inspirace fiktivní recenzí na neexistující publikaci
Název česky Hráč Stanisław Lem – Inspirace fiktivní recenzí na neexistující publikaci
Název anglicky Stanisław Lem the Player – An Inspiration by a Fictional Review of a Non-existent Publication
Autoři KROB, Josef (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Pro-Fil, 2021, 1212-9097.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 60301 Philosophy, History and Philosophy of science and technology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00123549
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Doi http://dx.doi.org/10.5817/pf21-3-2419
Klíčová slova česky mlčení vesmíru; Fermiho paradox; filosofie vědy; kosmologie; kosmogonie; fyzika
Klíčová slova anglicky the silence of the universe; Fermi's paradox; philosophy of science; cosmology; cosmogony; physics
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 6. 6. 2023 15:47.
Anotace
Lemovo dílo Dokonalá prázdnota je sbírkou recenzí fiktivních autorů na neexistující vědecké práce. Patří sem i přednáška Alfreda Testy proslovená u příležitosti udělení Nobelovy ceny za fyziku. Je to vlastně rekapitulace kosmologického konceptu postaveného na objevu pozapomenuté myšlenky Aristida Acheropoula, která má vysvětlit silentium universi. Proč vesmír mlčí? Proč nám nikdo neodpovídá na naše výzvy posílané do mezihvězdných dálek? Proč je naše pátrání po mimozemských civilizacích neúspěšné? Testa ve své přednášce před posluchače postupně vrství fundamentální otázky vztahu matematiky a fyziky, intertpretaci posledních objevů moderní kosmologie, vysvětlení fyzikálních zákonitostí teorie relativity a kvantové mechaniky včetně metafyzické otázky proč jsou právě takové. Protože Lem staví před čtenáře příběh vědeckého objevu, nabízí se možnost, vzít je zcela vážně nikoli jako fiction, ale jako science a podívat se na jeho jednotlivé komponenty očima soudobé vědy.
Anotace anglicky
Lem’s The Perfect Vacuumis a collection of reviews by fictional authors of non-existent scientific papers. This includes a lecture by Alfred Testa delivered on the occasion ofthe Nobel Prize in Physics. It is actually a recapitulation of a cosmological concept based onthe discovery of a forgotten idea of Aristides Acheropoulos to explain the silentium universi. Why is the universe silent? Why does no one answer our calls sent to the interstellar distances? Why is our search for extraterrestrial civilizations unsuccessful? In his lecture, Testa layers before the audience the fundamental questions of the relationship between mathematics and physics, an interpretation of the latest discoveries of modern cosmology, and an explanation ofthe physical laws of relativity theory and quantum mechanics, including the metaphysical question of why they are just that.Because Lem sets before the reader a story of scientific discovery, the opportunity is offered to take it quite seriously, not as fiction but as science, and to look at its various components through the eyes of contemporary science.
Návaznosti
MUNI/A/1157/2020, interní kód MUNázev: Aspekty soudobé filozofie III
Investor: Masarykova univerzita, Aspekty soudobé filozofie III
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 10:05