FLAŠAR, Martin. Od kódu k hmotě. In Hlaváčková, Jitka; Vojtěchovský, Miloš. Zvuky kódy obrazy [Sounds Codes Images]. Praha: ArtMap, 2020, s. 63-74. ISBN 978-80-907873-4-6.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Od kódu k hmotě
Název anglicky From Code to Material
Autoři FLAŠAR, Martin (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Praha, Zvuky kódy obrazy [Sounds Codes Images], od s. 63-74, 12 s. 2020.
Nakladatel ArtMap
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60403 Performing arts studies
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW Popis knihy u vydavatele
Kód RIV RIV/00216224:14210/20:00123553
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-907873-4-6
Klíčová slova anglicky sounds; codes; images; media; multimedia; materialization; abstraction; art
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 18. 4. 2022 17:00.
Anotace
Hudba je jedním z nejabstraktnějších umění. Skládá se jednoduše z vibrací různých materiálů znázorněných v symbolické formě zápisu nebo záznamu a prchavým časoprostorem jeho existence je „zde a nyní“ podle Waltera Benjamina. Když se hudba přesunula do digitálního prostředí, zpřetrhala poslední spojení s hmotnými médii a stala se abstraktním kódem. Už tak silná touha umělců po něčem hmatatelném a fyzicky tvárném byla umocněna narůstající dematerializací světa hudby. Během své historie musela hudba čelit faktu svého mizení. Jako pomíjivé gesto v časoprostoru byla vždy nucena hledat jiná média, do kterých by otiskla svou podobu a unikla tak vlastní pomíjivosti. Ať už šlo o lidskou paměť, kámen, papír nebo jakékoli jiné médium, cíl byl stejný: dosáhnout nesmrtelnosti.
Anotace anglicky
Music is one of the most abstract of all the arts. It is comprised simply of the vibrations of different materials represented in the symbolic form of notation or a recording, and the fleeting space-time of its existence is Walter Benjamin’s “here and now”. When music moved over to a digital environment, it broke the last links to material media and became an abstract code. The already powerful desire of artists for something tangible and physically malleable was intensified by the increasing dematerialisation of the world of music. Throughout its history music has had to face the fact of its disappearance. As a passing gesture in space-time it was always obliged to look for other media upon which it might inscribe its form and thereby escape its own transience. Whether this involved human memory, stone, paper, or any other medium, the aim was the same: to achieve immortality.
VytisknoutZobrazeno: 31. 7. 2024 02:33