POSPÍŠIL, Ivo. Slavistika a komparatistika: hrozby a perspektivy. In Savremena srpska i češka slavistička istraživanja. Současná srbská a česká slavistická bádání, 21. 10. 2021, Beograd, Srbsko. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Slavistika a komparatistika: hrozby a perspektivy
Autoři POSPÍŠIL, Ivo.
Vydání Savremena srpska i češka slavistička istraživanja. Současná srbská a česká slavistická bádání, 21. 10. 2021, Beograd, Srbsko, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60206 Specific literatures
Stát vydavatele Srbsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky slavistika; genologie; komparatistika; krize; nová filologie; interpoeticita; terminologie; metodologie
Změnil Změnil: Mgr. Pavel Pilch, Ph.D., učo 216028. Změněno: 19. 1. 2022 12:22.
Anotace
Autor přítomného příspěvku ukazuje na různé tradice entity dvou okruhů ‒ slavistiky a komparatistiky – a upozorňuje na jejich ohrožení v současné době, na proměny jejich smyslu a hledání jejich nové pozice v humanitních a sociálních vědách. Jeho úvahy jsou založeny na tradicích brněnské literárněvědné slavistiky, jejíž meziválečné disciplinární souvislosti demonstruje, i na spojitosti literární komparatistiky a genologie, jejíž byla pražsko-brněnská škola pěstitelkou. Současně poukazuje na sílu, ale i hrozby, které se týkají jak předmětu zkoumání obou velkých disciplín, tak na nové možnosti jejich rozvoje v kontextu globalizace, vytváření nadnárodních celků na straně jedné a úsilí o posilování národní identity na straně druhé a současně hledání nové filologické jednoty či integrity, v níž jazyk a jeho textové produkty hrají znovu klíčovou roli v chápání literatury jako celku. Dalším aspektem je otázka slovanské identity a slovanského celku vůbec, tedy zda jde o fikci nebo realitu a zda koncepce slavismů a antislavismů Franka Wollmana napomůže lepšímu a přesnějšímu chápání literatury jako takové i ve vztahu k faktu, že slavistika, tedy zkoumání slovanského materiálu, poskytla světové lingvistice a literární vědě silné impulsy.
Návaznosti
MUNI/A/1331/2020, interní kód MUNázev: Mezislovanské kulturní a literární vazby
Investor: Masarykova univerzita, Mezislovanské kulturní a literární vazby
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 12:15