SLOVÁČKOVÁ, Zuzana, Marie MATĚJÍČKOVÁ a Kateřina WOLFOVÁ. Změny v subjektivním vnímání vybraných psychologických aspektů práce a zdraví v důsledku pandemie COVID-19 u zaměstnanců v korporátním prostředí. In Kontexty současné psychologie: Psychologické aspekty pomáhání 2021. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Změny v subjektivním vnímání vybraných psychologických aspektů práce a zdraví v důsledku pandemie COVID-19 u zaměstnanců v korporátním prostředí
Název anglicky Changes in the subjective perception of selected psychological aspects of work and health in corporate employees in the context of the COVID-19 pandemic
Autoři SLOVÁČKOVÁ, Zuzana, Marie MATĚJÍČKOVÁ a Kateřina WOLFOVÁ.
Vydání Kontexty současné psychologie: Psychologické aspekty pomáhání 2021, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50101 Psychology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky work-life balance; pracovní angažovanost; zdraví; home office; COVID-19
Klíčová slova anglicky work-life balance; work engagement; health; home office; COVID-19
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: PhDr. Zuzana Slováčková, Ph.D., učo 10547. Změněno: 14. 1. 2022 14:48.
Anotace
Příspěvek se zabývá vybranými psychologickými aspekty práce a zdraví v permanentním režimu home office na pozadí pandemie COVID-19. Hlavním cílem bylo zjistit, zda se liší aktuálně prožívaná úroveň work-life balance, pracovní angažovanosti a subjektivně vnímaného zdraví v porovnání s obdobím před pandemií a jaké důvody případnou změnu způsobily. Výzkumu se zúčastnilo 123 respondentů ve věku 20 – 44 let pracujících v mezinárodním korporátu. K hlavním zjištěním patří to, že v hodnocení work-life balance byly skupiny vnímající negativní a pozitivní změnu velmi vyrovnané (41,5 % vs. 39,8 %). V pracovní angažovanosti více než polovina respondentů (56,1 %) nepociťuje žádnou změnu, a to např. díky participaci v různých projektech. Aktuální zdraví hodnotí větší část respondentů (40,6 %) jako horší než před pandemickou situací, přičemž jedním z nejvíce zatěžujících faktorů subjektivně vnímaného zdraví je pro respondenty sociální izolace.
Anotace anglicky
This paper deals with selected psychological aspects of work and health in a permanent home office regime in the context of the COVID-19 pandemic. The main aim of this study was to determine whether the currently experienced level of work-life balance, work engagement and subjectively perceived health differs compared to the period before the pandemic and what reasons caused a possible change. The research involved 123 respondents aged 20 - 44 working in an international corporation. Key findings include that the groups perceiving negative and positive change were very balanced in their assessment of work-life balance (41,5 % vs. 39,8 %). In work engagement, more than half of the respondents (56,1 %) perceived no change, e.g. due to participation in various projects. A larger proportion of respondents (40,6 %) rate their current health as worse than before the pandemic, with social isolation being one of the most burdensome factors for respondents in terms of subjectively perceived health.
Návaznosti
MUNI/A/1295/2020, interní kód MUNázev: Specifika pracovní angažovanosti u vybraných profesí v kontextu pandemie COVID-19 (Akronym: SPA)
Investor: Masarykova univerzita, Specifika pracovní angažovanosti u vybraných profesí v kontextu pandemie COVID-19
VytisknoutZobrazeno: 7. 5. 2024 09:48