ČELEDA, Pavel, Andrej TOMČI, Daniel IĽKOVIČ, Martin MADZIA, Jana ZIKOVÁ, Aleš SMRČKA, Tomáš FIEDOR, Martin HRUŠKA, Martin ŠVÉDA a Lubomír POSPÍŠIL. Software pro měření a vyhodnocení výkonnostních parametrů. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Software pro měření a vyhodnocení výkonnostních parametrů
Název anglicky Software for Measurement and Evaluation of Performance Parameters
Autoři ČELEDA, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí), Andrej TOMČI (703 Slovensko, domácí), Daniel IĽKOVIČ (703 Slovensko, domácí), Martin MADZIA (203 Česká republika, domácí), Jana ZIKOVÁ (203 Česká republika, domácí), Aleš SMRČKA (203 Česká republika), Tomáš FIEDOR (203 Česká republika), Martin HRUŠKA (203 Česká republika), Martin ŠVÉDA (203 Česká republika) a Lubomír POSPÍŠIL (203 Česká republika).
Vydání 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Software
Obor 10201 Computer sciences, information science, bioinformatics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Software pro měření a vyhodnocení výkonnostních parametrů
Kód RIV RIV/00216224:14330/21:00119946
Organizační jednotka Fakulta informatiky
Klíčová slova česky metriky; logy; výkon; testování; digitální dvojče; výrobní informační systém
Klíčová slova anglicky metrics; logs; performance; testing; digital twin; manufacturing execution system
Technické parametry Software pro měření a vyhodnocení výkonnostních parametrů se skládá z několika částí. Základ tvoří logovací podsystém digitálního dvojčete, kde jednotlivé komponenty (simulátory výrobních strojů, terminály a ERP systém) vytvářejí log záznamy, které jsou centrálně sbírány v nástroji syslog-ng. Odtud je možné je přeposílat a zpracovávat nástroji ELK (Elasticsearch, Logstash a Kibana). Logy z reálného prostředí se zpracovávají nástrojem Tyrant, který z nich odvozuje referenční metriky popisující očekávané chování systému. Vyhodnocení výkonnostních parametrů (metrik) provádí nástroj Prefekt, který analyzuje data z digitálního dvojčete a reálného prostředí. Zpracovávaná data jsou ve formátu JSON. Konfigurace a orchestrace jednotlivých komponent je řešena nástrojem Ansible. Pro bližší informace o získání softwaru kontaktujte odpovědnou osobu. Odpovědná osoba: Tomáš Knotek, Masarykova univerzita, Fakulta informatiky, Botanická 68a, 602 00 Brno, tel.: +420 549 495 979, e-mail: knotek@fi.muni.cz.
Změnil Změnil: doc. Ing. Pavel Čeleda, Ph.D., učo 206086. Změněno: 21. 1. 2022 10:58.
Anotace
Výsledek tvoří sada softwarových nástrojů, které umožňují sběr a vyhodnocení dat (metrik) z reálného a simulovaného prostředí výrobního závodu. Sběr logů v reálném prostředí realizuje výrobní informační systém. Nástroj Tyrant z logů následně odvozuje metriky popisující očekávané chování systému (referenční metriky). Simulátory komponent digitálního dvojčete (výrobní stroje, terminály, ERP systém) a orchestrátor byly rozšířeny o podporu logování (vytváření cílových metrik) a jejich centrální sběr. Analýza referenčních a cílových metrik se provádí nově vytvořeným nástrojem Prefekt. Jeho výstupem jsou detekované anomálie a výkonnostní chyby, které se vyskytly v reálném anebo simulovaném prostředí.
Anotace anglicky
The result is a set of software tools that enable the collection and evaluation of data (metrics) from the real and simulated environment of the production plant. The collection of logs in a real environment is realized by a manufacturing execution system. Tyrant then derives metrics from the logs that describe the expected behavior of the system (reference metrics). Simulators of digital twin components (production machines, terminals, ERP system) and orchestrator have been extended to support logging (creation of target metrics) and their central collection. The analysis of reference and target metrics is performed by the newly created Prefekt tool. Its output is detected anomalies and performance errors that occurred in a real or simulated environment.
Návaznosti
MUNI/33/DP6/2019, interní kód MUNázev: DP6_KYPO4Industry
Investor: Masarykova univerzita, DP6_KYPO4Industry, Národní centrum kompetence pro kyberbezpečnost - dílčí projekty
TN01000077, projekt VaVNázev: Národní centrum kompetence pro Kyberbezpečnost
Investor: Technologická agentura ČR, Národní centrum kompetence pro Kyberbezpečnost
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:06