JABŮREK, Michal, Šárka PORTEŠOVÁ, Ondřej STRAKA, Adam ŤÁPAL, Zdeněk NOVÁK, Martin BÍZA, Jan KOTTMAN a Petr PALÍŠEK. Software pro měření deduktivního usuzování dětí (Elliot a nečekaní návštěvníci). 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Software pro měření deduktivního usuzování dětí (Elliot a nečekaní návštěvníci)
Název anglicky Software for Measuring Children's Deductive Reasoning (Elliot and the Unexpected Visitors)
Autoři JABŮREK, Michal (203 Česká republika, domácí), Šárka PORTEŠOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Ondřej STRAKA (203 Česká republika, domácí), Adam ŤÁPAL (203 Česká republika, domácí), Zdeněk NOVÁK (203 Česká republika, domácí), Martin BÍZA (203 Česká republika, domácí), Jan KOTTMAN (203 Česká republika, domácí) a Petr PALÍŠEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Software
Obor 50100 5.1 Psychology and cognitive sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14230/21:00119595
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky software; diagnostika; inteligence; dedukce; hry; nadání
Klíčová slova anglicky software; assessment; intelligence; deduction; games; giftedness
Technické parametry Software zahrnuje jednak komplexní prostředí pro prezentaci úloh měřících cílovou schopnost, tj. deduktivní usuzování, a dále nezbytné nástroje nutné pro organizaci samotného procesu hromadného testování (např. evidence informovaných souhlasů a zpřístupnění testování konkrétnímu dítěti v závislosti na tom, zda souhlas byl či nebyl udělen) a pro správu naměřených dat (vč. jejich zpřístupnění rodičům/zákonným zástupcům). Dále software implementuje postupy pro vyhodnocení výsledků testované osoby s využitím jednoparametrového IRT modelu (Raschova modelu), uživatelům (tj. zpravidla rodičům a zákonným zástupcům) jsou po vyhodnocení sděleny informace vycházející z bodových odhadů a k nim příslušející chyby měření. Mimo primárního využití pro plošnou diagnostiku kognitivních schopností je software navržen tak, aby umožňoval cílené úpravy herního prostředí pro využití k experimentálním či výzkumným účelům.
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 8. 3. 2022 15:45.
Anotace
Software „Elliot“ byl vytvořen za účelem měření deduktivního usuzování posuzovaných osob. V rámci C-H-C teorie inteligence spadá deduktivní usuzování pod širokou schopnost fluidního usuzování, což je schopnost úspěšně řešit nové problémy, které vyžadují logické myšlení. U tohoto konkrétního programu se logické myšlení týká dedukce, tedy vyvozování závěrů na základě sady premis, prostřednictvím operací, které popisuje formální logika (jako je konjunkce, disjunkce, negace atd.). Program využívá tzv. game-based assessment assessment (GBA) přístupu za účelem zvýšení motivace a snížení testové úzkosti u posuzovaných osob: úlohy jsou zarámovány jako počítačová hra, včetně využití herních prvků, jako je příběh, grafika, zvuky na pozadí, body atd. Zde konkrétně je úkolem hráče ubytovat skupinu mimozemšťanů do různých domků, přičemž musí splnit sadu podmínek zobrazených u pravého okraje obrazovky. Software je primárně určen pro identifikaci nadaných dětí, zároveň ale jeho normy pokrývají téměř celý rozsah měřené schopnosti. Tento software je založený na moderních výzkumných poznatcích v oblasti psychologie kognitivních schopností a umožňuje hromadné testování i na potenciálně velmi rozsáhlých populacích dětí, které se realizuje on-line. V českém prostředí jde svojí podstatou o unikátní produkt. Bezprostředně po samotné administraci provede program i vyhodnocení výsledků testované osoby, na základě norem získaných při standardizaci na řádově stovkách dětí v rámci několika krajů České republiky. Pro vyhodnocení výsledků se využívá IRT přístup, v softwaru je za tímto účelem implementován Raschův model. Kromě okamžitého užitku spočívajících v poskytnutí informací o schopnostech dítěte jeho rodičům či pedagogům je program dále napojen na rozsáhlou databázi, což umožňuje získávání, uchování poznatků a jejich další analýzy.
Anotace anglicky
The “Elliot” software is designed to measure the level of deductive reasoning. The deductive reasoning pertains – in the framework of C-H-C theory of intelligence – to a broader ability of fluid reasoning, i.e. the ability to successfully solve novel problems that call for logical thinking. In the case of this program, the logical reasoning relates to deduction, i.e. inferring conclusions from a set of premises through applying operations described by formal logic (such as conjunction, disjunction, negation etc.). To increase the engagement of assessed persons and to reduce their test anxiety, the program makes use of the GBA paradigm: the tasks are framed as a computer game, including gamified features, such as a simple narrative, comics, sounds, points, etc. In this particular tool, the game requires the player to accommodate a group of extraterrestrials in different houses, while respecting the set of conditions presented at the right side of the screen. The software is primarily intended to identify gifted children, but at the same time its norms cover almost whole range of the measured ability. This software is based on modern scientific knowledge in the domain of psychology of cognitive abilities. It allows group testing, which is carried out on-line, even in the case of potentially very large populations of children. In the Czech context the product is unique by its nature. Immediately after the administration itself the program evaluates the outcomes on the basis of the norms acquired in the standardization with several hundred children in a number of regions of the Czech Republic. An IRT approach is used for the evaluation of the outcomes, the software implements Rasch model to this end. Beside immediate benefits in the form of providing information about the child´s abilities to his/her parents or teachers, the program is also linked to a large database, which enables acquiring and storing the information and its further analyses.
Návaznosti
GA17-14715S, projekt VaVNázev: Vývoj metakognitivních schopností u nadaných dětí (Akronym: METAKO)
Investor: Grantová agentura ČR, Vývoj metakognitivních schopností u nadaných dětí
MUNI/A/1458/2020, interní kód MUNázev: Doménově specifické schopnosti intelektově nadaných žáků
Investor: Masarykova univerzita, Doménově specifické schopnosti intelektově nadaných žáků
VytisknoutZobrazeno: 20. 4. 2024 17:57