J 2021

Výživová doporučení pro prevenci rakoviny

FIALA, Jindřich

Základní údaje

Originální název

Výživová doporučení pro prevenci rakoviny

Název anglicky

Dietary recommendations for cancer prevention

Autoři

FIALA, Jindřich (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

Výživa a potraviny, Výživaservis s.r.o. 2021, 1211-846X

Další údaje

Jazyk

čeština

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30304 Public and environmental health

Stát vydavatele

Česká republika

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Kód RIV

RIV/00216224:14110/21:00123847

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

Klíčová slova česky

nádorová onemocnění; výživa; prevence; výživová doporučen

Klíčová slova anglicky

cancer; nutrition; prevention; nutritional recommendation

Štítky

Příznaky

Recenzováno
Změněno: 21. 4. 2022 14:36, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

Cílem článku je shrnout současné znalosti o vlivu výživy na riziko rakoviny a z nich vyplývající výživová doporučení pro její prevenci. Zásadní pozornost je přitom věnována požadavku na kvalitu důkazů, a tedy podloženost a oprávněnost doporučení. Na jedné straně jsou faktory, které zvyšují riziko, zejména vysoká konzumace červeného, a obzvláště zpracovaného, masa, alkoholické nápoje, potraviny konzervované solením a nadbytek tělesného tuku. Na druhé straně jsou faktory snižující riziko, konkrétně celozrnné obiloviny, zelenina a ovoce, mléčné výrobky, či káva. Doporučení přímo vycházejí z uvedených prokázaných poznatků a důkazů. Strava by měla být pestrá a vyvážená, s převahou rostlinných zdrojů, a naopak s omezením červeného a obzvláště zpracovaného masa, s omezením alkoholu. Hmotnost je třeba udržovat ve zdravém rozmezí, potravinové doplňky nejsou doporučeny.

Anglicky

The aim of the article is to summarize the current knowledge about the influence of nutrition on cancer risk and the resulting nutritional recommendations for its prevention. At the same time, fundamental attention is paid to the requirement for the quality of evidence, and thus for the substantiation and legitimacy of the recommendation. On the one hand, there are factors that increase the risk, in particular the high consumption of red meat, and especially processed meat, alcoholic beverages, salted foods, and excess body fat. On the other hand, there are risk-reducing factors, namely whole grains, vegetables and fruits, dairy products, or coffee. The recommendations are directly based on the above proven findings. The diet should be varied and balanced, with a predominance of plant resources and, conversely, a limitation of red and especially processed meat, with a limitation of alcohol. Weight should be kept in a healthy range, and dietary supplements are not recommended.