SEDLÁKOVÁ, Markéta, David KOŠATKA a Michal ČERNÝ. Kritická reflexe rekonfigurace epistemického filtru jako předpoklad pro sociální práci. Sociální práce / Sociálna práca / Czech and Slovak Social Work. Asociace vzdělavatelů v sociální práci (ASVSP), roč. 21, č. 6, s. 125-145. ISSN 1213-6204. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kritická reflexe rekonfigurace epistemického filtru jako předpoklad pro sociální práci
Název česky Kritická reflexe rekonfigurace epistemického filtru jako předpoklad pro sociální práci
Název anglicky Critical Reflection on the Reconfiguration of an Epistemic Filter as a Prerequisite for Social Work
Autoři SEDLÁKOVÁ, Markéta (203 Česká republika, garant, domácí), David KOŠATKA (203 Česká republika, domácí) a Michal ČERNÝ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Sociální práce / Sociálna práca / Czech and Slovak Social Work, Asociace vzdělavatelů v sociální práci (ASVSP), 2021, 1213-6204.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/21:00123854
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
Klíčová slova česky epistemický filtr; informační organismy; sociální média; sociální nerovnosti; algokracie
Klíčová slova anglicky epistemic filter; information organisms; social media; social inequalities; algocracy
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Marcollová, učo 111148. Změněno: 16. 5. 2022 14:23.
Anotace
CÍLE: Stať hledá odpověď na otázku: Jak vybraní experti konstruují diskurzivní arénu současného epistemického filtru s ohledem na technologickou a informační akceleraci sociálních interakcí? Identifikované elementy jsou reflektovány ve vztahu k sociálním fenoménům ve společnosti a možnostem sociální práce na ně reagovat. TEORETICKÁ VÝCHODISKA: Autoři diskutují rizika spojená s rozpadem epistemického filtru ve vztahu k poznání a vědění v sociální práci. METODY: Odpověď na výzkumnou otázku je výsledkem kvalitativní situační analýzy, která zahrnovala rozhovory s 13 experty zabývajícími se technologiemi a jejich sociálními důsledky v různých vědních disciplínách. Situační optika nám umožnila sledovat i významné neživé elementy či intervenující diskurzy, které současný informační a sociální prostor značně komplikují. VÝSLEDKY: Text přináší pohled na diskurzivní arénu epistemického filtru, jehož rekonceptualizace je nutným předpokladem pro harmonizaci soužití v globalizovaném a informačně roztříštěném světě. Z výsledků kvalitativní výzkumné studie vyplynulo, že algoritmizace každodennosti proměňuje naše vědění, pojetí času, typizace sociální skutečnosti či zakoušení oprese. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Sociální práce musí reflektovat nové fenomény, které vznikají jako často nezamýšlený důsledek technologického pokroku.
Anotace anglicky
OBJECTIVES: The article seeks to answer the question: How do selected experts construct the discursive arena of the current epistemic filter concerning the technological and information acceleration of social interactions? The identified elements are reflected with regard to social phenomena in society and the possibilities of social work to respond to them. THEORETICAL BASE: The authors of the research discuss the risks associated with the epistemic filter fragment to cognition and knowledge construction in social work. METHODS: The answer to the research question results from a qualitative situation analysis, which included interviews with 13 experts dealing with technologies and their social consequences in various scientific disciplines. Situational optics also allowed us to observe critical nonhuman elements or intervening discourses that greatly complicate the current information and social space. OUTCOMES: The text provides an insight into the discursive arena of the epistemic filter, the re-conceptualization of which is a necessary prerequisite for harmonizing coexistence in a globalized and informationally fragmented world. A qualitative research study showed that the algorithmization of everyday life transforms our knowledge, the concept of time, the typification of social reality or the experience of oppression. SOCIAL WORK IMPLICATIONS: Social work must reflect new phenomena that arise as an often unintended consequence of technological progress.
VytisknoutZobrazeno: 18. 4. 2024 20:30