RAMBOUSEK, Jiří. Vladimir Nabokov : Between Inspiration and Coincidence. In 15th ESSE Conference, online, 30 August-3 September, 2021, Lyon, France. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vladimir Nabokov : Between Inspiration and Coincidence
Název česky Vladimir Nabokov : Mezi inspirací a náhodnou shodou
Autoři RAMBOUSEK, Jiří.
Vydání 15th ESSE Conference, online, 30 August-3 September, 2021, Lyon, France, 2021.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Francie
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Vladimir Nabokov; Smích ve tmě; Kamera obskura; inspirace; Olbracht; Lolita
Klíčová slova anglicky Vladimir Nabokov; Laughter in the Dark; Camera Obscura; inspiration; Olbracht; Lolita
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jana Pelclová, Ph.D., učo 39970. Změněno: 10. 2. 2022 22:54.
Anotace
The nature of Nabokov's “reaching back” has been discussed often discussed. It involves motifs and topics rather than narrative techniques, and his works’ independence of the inspirational sources is indisputable. The best-known instance, discovered by Michael Maar, is his Lolita and the “Ur-Lolita” by von Lichberg (von Eschwege). The paper discussed the dividing lines between inspiration and random coincidence of motifs as well as the applicability of the concept of cryptomnesia which has been discussed in connection with Nabokov. Furthermore, the paper adds another possible inspirational source: a work by the Czech writer Ivan Olbracht (and its translations) as a possible incentive for Nabokov’s book Kamera obskura, which was later re-created in English as Laughter in the Dark. Its precursor, the manuscript fragment Rayskaya ptitsa (The Bird from Paradise), was mentioned as well. The paper presented the timeline, the plausibility of Nabokov’s access to Olbracht’s book, and motivic links between the texts.
Anotace česky
Otázky možného inspiračního zdroje u Vladimira Nabokova byly hojně diskutovány zejména ve spojení s jeho Lolitou a se zjištěními Michaela Maara o "Ur-Lolitě" von Lichberga (von Eschwegeho). Nabokovova inspirace se týká motivů a témat, nikoliv narativních postupů či stylu, a nezávislost jeho díla na inspiračních zdrojích je nesporná. Příspěvek se zabýval dělícími liniemi mezi inspirací a náhodnou shodou motivů a také použitelností pojmu kryptomnézie, o němž se v souvislosti s Nabokovem hovořilo. Dále příspěvek doplnil další možný inspirační zdroj: dílo českého spisovatele Ivana Olbrachta (a jeho překlady) jako možný podnět pro Nabokovovu knihu Kamera obskura, přepsanou později v angličtině pod názvem Laughter in the Dark. Zmíněn byl i její předchůdce, rukopisný fragment Rajskaja ptica. V příspěvku byla představena časová osa, reálnost možnosti Nabokovova přístupu k Olbrachtově knize a motivické souvislosti mezi texty.
Návaznosti
MUNI/A/1376/2020, interní kód MUNázev: Paradigms, strategies and developments - English lingustics and translation
Investor: Masarykova univerzita, Paradigms, strategies and developments - English lingustics and translation
VytisknoutZobrazeno: 27. 7. 2024 14:25