ANTLOVÁ, Tereza. Opatření proti koronaviru v zaměstnání. Online. In Janovec, Michal; Malý, Jan; Šíp Josef; Pohl, Jakub a Zahradníčková, Marika (eds.). COFOLA 2021 Sborník příspěvků mladých právníků, doktorandů a právních vědců 1. část. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2021, s. 10-25. ISBN 978-80-210-8627-2.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Opatření proti koronaviru v zaměstnání
Název anglicky Actions against coronavirus in employment
Autoři ANTLOVÁ, Tereza (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, COFOLA 2021 Sborník příspěvků mladých právníků, doktorandů a právních vědců 1. část, od s. 10-25, 16 s. 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita, Právnická fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Open access sborníku
Kód RIV RIV/00216224:14220/21:00125252
Organizační jednotka Právnická fakulta
ISBN 978-80-210-8627-2
Klíčová slova česky závislá práce; koronavirus; mimořádná opatření; homeoffice; testování
Klíčová slova anglicky Dependent Work; Coronavirus; Extraordinary Actions; Homeoffice; Testing
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Petra Georgala, učo 32967. Změněno: 6. 4. 2023 10:35.
Anotace
Dopady celosvětové pandemie nemoci COVID-19 pociťujeme nejen v oblasti lidské, ale také zdravotní, ekonomické a také právní. Zatímco v otázce zdraví a financí jsou tyto dopady viditelné, dopady v oblasti právní jsou spíše skryté. Vnímání společnosti je v současnosti nastaveno tak, že základní lidská práva mohou být potlačena za účelem zabránění šíření viru a k případným právním „přešlapům“ se společnost staví značně shovívavě, jelikož jsou odůvodněny „vyšším dobrem“. Důsledky pandemie se nevyhýbají ani pracovnímu právu. Dnes a denně je do soukromoprávního vztahu zaměstnavatele a zaměstnance zasahováno veřejnou mocí a jsou jim ukládány nové povinnosti. Zaměstnavatelé a zaměstnanci žijí dlouhodobě v nejistotě, kdy se na poslední chvíli dozvídají, zdali se na pracoviště vůbec mohou dostavit a konat zde práci. Podmínky pro výkon práce doznávají neustálých změn. Příspěvek se zaměří na dopad protiepidemických opatření do oblasti pracovního práva, a to zejména na nařízení vlády, které zaměstnavatelům ukládá povinnost využívat práci z domova, a na mimořádné opatření Ministerstva zdravotnictví zakazující přítomnost netestovaného zaměstnance na pracovišti, a na jejich vztah k mezinárodním i tuzemským právním předpisům.
Anotace anglicky
We are feeling the effects of the global pandemic of COVID-19 not only in the human field, but also in the health, economic and legal fields. While these effects are visible in health and financial area, effects are hidden in legal area. The perception of society is currently set up in such a way that fundamental human rights can be suppressed in order to the prevent the spread of the virus, and society is very lenient about possible legal “overstepping”, as they are justified by a “greater good”. The consequences of pandemic do not avoid labor law. Every day, the relationship between employer and the employee is interfered by executive power and new obligations. Employers and employees have been living in doubts, when they do not know that they can come to the place of work and work there. The conditions for performing work are constantly changing. This article be focused on the impact of anti-epidemic actions in labor law, especially on the government decree and regulation of Ministry of Health around home office and testing of employees.
Návaznosti
MUNI/B/1406/2020, interní kód MUNázev: COFOLA 2021 (Akronym: COFOLA 2021)
Investor: Masarykova univerzita, COFOLA 2021
VytisknoutZobrazeno: 12. 7. 2024 09:27