MÍSAŘOVÁ, Darina, Hana SVOBODOVÁ, Vendula MAŠTEROVÁ, Radek DURNA, Jan HERCÍK, Petr ŠIMÁČEK, Hana ŠVEDOVÁ a Petr KUBÍČEK. Koncepce rozvoje geoinformačních dovedností ve výuce na základních a středních školách. Brno: Masarykova univerzita, 2021, 67 s. ISBN 978-80-280-0010-3. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M280-0011-2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Koncepce rozvoje geoinformačních dovedností ve výuce na základních a středních školách
Název anglicky The Concept of development of geoinformation skills in teaching at primary and secondary schools
Autoři MÍSAŘOVÁ, Darina (203 Česká republika, garant, domácí), Hana SVOBODOVÁ (203 Česká republika, domácí), Vendula MAŠTEROVÁ (203 Česká republika, domácí), Radek DURNA (203 Česká republika, domácí), Jan HERCÍK (203 Česká republika), Petr ŠIMÁČEK (203 Česká republika), Hana ŠVEDOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Petr KUBÍČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, 67 s. 2021.
Nakladatel Masarykova univerzita
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Učební texty pomůcky (vč. dílčích kapitol v učebnicích)
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14410/21:00129455
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-280-0010-3
Doi http://dx.doi.org/10.5817/CZ.MUNI.M280-0011-2021
Klíčová slova česky geoinformační technologie; geoinformační dovednosti; zeměpis
Klíčová slova anglicky geospatial technologies; geoinformation skills; geography
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Daniela Marcollová, učo 111148. Změněno: 9. 2. 2023 12:52.
Anotace
Koncepce reaguje na nedostatečnou podporu rozvoje geoinformačních dovedností na základních a středních školách v Česku. Jejím cílem je prezentovat provázaný systém rozvoje geoinformačních dovedností ve výuce na základních (ZŠ) a středních školách (SŠ) s důrazem na implementaci nástrojů GIS a navrhnout zásady pro rozvoj geoinformačních dovedností ve výuce. Za tímto účelem je vytvořena matice učebních úloh uspořádaná podle jednotlivých geoinformačních dovedností – čtení, výběr, použití, tvorba a sdílení. Úlohy v každé dovednosti jsou rozpracovány do tří úrovní náročnosti. Součástí koncepce je prezentování výsledků výzkumu. Koncepce je určena zejména pro současné i budoucí učitele zeměpisu/geografie na ZŠ a SŠ, ale také pro tvůrce školních vzdělávacích programů či učitele v neformálním vzdělávání. Koncepce včetně učebních úloh a dalších materiálů je dostupná online na https://gitdoskol.ped.muni.cz.
Anotace anglicky
The concept responds to insufficient support for developing geoinformation skills in Czech lower and upper secondary schools. It aims to present an interconnected system for developing geoinformation skills in teaching at lower and upper secondary schools, emphasising the implementation of GIS tools and proposing principles for the development of geoinformation skills in teaching. For this purpose, a matrix of learning tasks is created, arranged according to individual geoinformation skills – reading, selection, use, creation and sharing. Tasks in each skill are developed into three levels of difficulty. The results of the research are the part of the concept. The concept is intended mainly for pre-service and in-service geography teachers at lower and upper secondary schools, authors of school educational programs or teachers in non-formal education. The concept, including learning tasks and other materials, is available online at https://gitdoskol.ped.muni.cz.
Návaznosti
TL02000142, projekt VaVNázev: Implementace geografických informačních systémů do výuky na základních a středních školách
Investor: Technologická agentura ČR, Implementace geografických informačních systémů do výuky na základních a středních školách
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 23:17