2022
The Historical Development of Cultivation Techniques for Methanogens and Other Strict Anaerobes and Their Application in Modern Microbiology
HANIŠÁKOVÁ, Nikola; Monika VÍTĚZOVÁ a Simon K.-M. R. RITTMANNZákladní údaje
Originální název
The Historical Development of Cultivation Techniques for Methanogens and Other Strict Anaerobes and Their Application in Modern Microbiology
Autoři
HANIŠÁKOVÁ, Nikola (203 Česká republika, domácí); Monika VÍTĚZOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí) a Simon K.-M. R. RITTMANN
Vydání
Microorganisms, MDPI, 2022, 2076-2607
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
10606 Microbiology
Stát vydavatele
Švýcarsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 4.500
Kód RIV
RIV/00216224:14310/22:00125363
Organizační jednotka
Přírodovědecká fakulta
UT WoS
000767984300001
EID Scopus
2-s2.0-85124279042
Klíčová slova anglicky
methane; anaerobes; methanogens; biogas; cultivation methods
Štítky
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 25. 3. 2022 10:49, Mgr. Marie Novosadová Šípková, DiS.
Anotace
V originále
The cultivation and investigation of strictly anaerobic microorganisms belong to the fields of anaerobic microbial physiology, microbiology, and biotechnology. Anaerobic cultivation methods differ from classic microbiological techniques in several aspects. The requirement for special instruments, which are designed to prevent the contact of the specimen with air/molecular oxygen by different means of manipulation, makes this field more challenging for general research compared to working with aerobic microorganisms. Anaerobic microbiological methods are required for many purposes, such as for the isolation and characterization of new species and their physiological examination, as well as for anaerobic biotechnological applications or medical indications. This review presents the historical development of methods for the cultivation of strictly anaerobic microorganisms focusing on methanogenic archaea, anaerobic cultivation methods that are still widely used today, novel methods for anaerobic cultivation, and almost forgotten, but still relevant, techniques.