HABAJ, Michal a František HŘÍBAL. Alexander Veľký. Bratislava: Perfekt, 2018, 358 s. ISBN 978-80-8046-900-9.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Alexander Veľký
Název česky Alexandr Veliký
Název anglicky Alexander the Great
Autoři HABAJ, Michal a František HŘÍBAL.
Vydání Bratislava, 358 s. 2018.
Nakladatel Perfekt
Další údaje
Originální jazyk slovenština
Typ výsledku Učebnice
Obor 60101 History
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-8046-900-9
Klíčová slova česky Alexandr Veliký; Řecko; Persie; války
Klíčová slova anglicky Alexander the Great; Greece; Persia; wars
Změnil Změnil: PhDr. Lukáš Pecha, Ph.D., učo 116220. Změněno: 1. 2. 2023 18:35.
Anotace
Autori rozoberajú života Alexandra zo všetkých strán, sprevádzajú čitateľa dobou, vykresľujú jeho život, nechávajú nahliadnuť do súkromia, zvykov, vášní a radostí Macedónca. Text osvetľuje jeho význam pre neskoršie dejiny Európy i Slovenska. Alexander Veľký po sebe zanechal úchvatné dedičstvo. Stihol zmeniť Grécko, vyvrátiť Perziu, založiť desiatky miest, ovplyvniť dejiny Strednej Ázie a Indie, zrýchliť vývoj matematiky, zoológie, botaniky či vojenskej techniky. Premenil umelecké trendy celého starovekého sveta, vytvoril priestor pre nové kulty v Európe, Afrike i Ázii. Geografi cké poznatky antiky sa jeho výpravou prakticky zdvojnásobili. Zmenil demografický, sociálny a kultúrny vývoj sveta od Balkánu až po Indus. Alexander zohral podstatnú úlohu nielen v priestore, ale i v čase. Videli sa v ňom rímski cisári, stredoveká šľachta, ale je vzorom aj pre dnešných generálov a štátnikov.
Anotace česky
Autoři pojednávají o Alexandrově životě ze všech stran, provázejí čtenáře časem, líčí jeho život, nechávají nás nahlédnout do soukromí, zvyků, vášní a radostí Makedonce. Text osvětluje jeho význam pro pozdější dějiny Evropy a Slovenska. Alexandr Veliký po sobě zanechal úchvatné dědictví. Podařilo se mu změnit Řecko, vyvrátit Persii, založit desítky měst, ovlivnit dějiny Střední Asie a Indie, urychlit rozvoj matematiky, zoologie, botaniky a vojenské techniky. Změnil umělecké směry v celém antickém světě a vytvořil prostor pro nové kulty v Evropě, Africe a Asii. Geografické znalosti starověku se díky jeho výpravě prakticky zdvojnásobily. Změnil demografický, sociální a kulturní vývoj světa od Balkánu po Indus. Alexandr hrál významnou roli nejen v prostoru, ale i v čase. Obdivovali ho římští císaři a středověká šlechta, ale je vzorem i pro dnešní generály a státníky.
Anotace anglicky
The authors discuss Alexander's life from all sides, taking the reader through time, describing his life, letting us into the private life, customs, passions and joys of the Macedonian. The text illuminates his importance for the later history of Europe and Slovakia. Alexander the Great left behind an impressive legacy. He managed to transform Greece, overthrow Persia, found dozens of cities, influence the history of Central Asia and India, and accelerate the development of mathematics, zoology, botany, and military technology. He changed artistic movements throughout the ancient world and created space for new cults in Europe, Africa and Asia. Geographical knowledge of antiquity virtually doubled as a result of his expedition. He changed the demographic, social and cultural development of the world from the Balkans to the Indus. Alexander played a significant role not only in space but also in time. He was admired by Roman emperors and medieval nobility, but he is also a role model for today's generals and statesmen.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 13:37