HEISEROVÁ, Lucia a František SVOBODA. Systém památkové péče v USA. Zprávy památkové péče : časopis státní památkové péče. Národní památkový ústav, Generální ředitelství, 2021, roč. 81, č. 4, s. 503-512. ISSN 1210-5538.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Systém památkové péče v USA
Název česky Systém památkové péče v USA
Název anglicky The system of heritage care in the USA
Autoři HEISEROVÁ, Lucia (703 Slovensko, domácí) a František SVOBODA (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Zprávy památkové péče : časopis státní památkové péče, Národní památkový ústav, Generální ředitelství, 2021, 1210-5538.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50602 Public administration
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00124143
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky památková péče; USA; neziskový sektor; soukromý sektor; veřejný sektor
Klíčová slova anglicky heritage care; USA; non-profit sector; private sector; public sector
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 25. 4. 2022 17:53.
Anotace
Text je věnován systému památkové péče v USA, který se od systémů kontinentálních liší zejména v setrvalém uplatňování principu subsidiarity v památkové péči a intenzivním zapojení nevládního neziskového sektoru. Jako většina systémů vznikajících odspodu je zároveň systémem sice organicky vzrostlým a stabilním, avšak složitým a málo přehledným, proto si tento článek klade za cíl vysvětlit jeho základní charakteristické rysy a popsat jeho spletitou strukturu. Text popisuje a vysvětluje dlouhodobý vývoj památkové péče v USA a od toho se odvíjející složitou strukturu na různých úrovních veřejné správy. Zohledňuje rovněž důležitou roli nevládního sektoru. Text tak může posloužit jako užitečná pomůcka pro všechny, kteří s danou problematikou přicházejí do styku nebo mají zájem o obecné dějiny památkové péče jako zvláštního fenoménu.
Anotace anglicky
The article is devoted to the system of heritage care in the USA. This system differs from European systems mainly in the continued application of the subsidiarity principle in heritage care, and the intensive involvement of the non-governmental non-profit sector. Like most bottom-up systems, it is also an organically grown and stable system; it is also complex and not very clear, however, so this article aims to explain its basic characteristics and describe its complex structure. The text describes and explains the long-term development of heritage care in the USA and the resulting complex structure at various levels of government. It also considers the important role of the non-governmental sector. The text can thus serve as a useful tool for all those who come into contact with the issue, or who are interested in the general history of heritage care as a special phenomenon.
VytisknoutZobrazeno: 27. 4. 2024 10:21