SYSLOVÁ, Zora a Irena BORKOVCOVÁ. Uvádění začínajících učitelů mateřských škol. 1. vyd. Praha: Wolters Kluwer. 131 s. Řízení školy. ISBN 978-80-7676-223-7. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Uvádění začínajících učitelů mateřských škol
Název anglicky Induction of beginning pre-school teachers
Autoři SYSLOVÁ, Zora (203 Česká republika, garant, domácí) a Irena BORKOVCOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, 131 s. Řízení školy, 2022.
Nakladatel Wolters Kluwer
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14410/22:00125385
Organizační jednotka Pedagogická fakulta
ISBN 978-80-7676-223-7
Klíčová slova česky Mateřská škola; socializace; uvádějící učitel; začínající učitel.
Klíčová slova anglicky Kindergarten; socialization; cooperative teacher; beginning teacher.
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: doc. PhDr. Zora Syslová, Ph.D., učo 243595. Změněno: 20. 3. 2023 10:49.
Anotace
Monografie je zaměřená na problematiku podpory začínajících učitelů mateřských škol. Tomuto tématu nebyl věnovaný žádný výzkum. Stejně jako na dalších typech škol, nemají mateřské školy žádnou oporu pro uvádění začínajících učitelů v zákonných či metodických dokumentech. Autorky publikace se proto rozhodly přiblížit uvádění začínajících učitelů mateřských škol zejména ředitelům a ředitelkám, ale i učitelům a učitelkám. Oporou jim byly nejen teorie spojené s tzv. socializací začínajících učitelů, ale především výzkumné šetření, které provedly. Všechny dostupné informace a výzkumná zjištění zarámovaly zahraničními zkušenostmi a v závěrečné kapitole se pokusily formulovat doporučení určená jak samotným začínajícím učitelům, tak učitelům uvádějícím, ale i vedení mateřských škol.
Anotace anglicky
The monograph focuses on the issue of support for beginning kindergarten teachers. No research has been devoted to this topic. As in other types of schools, kindergartens have no support for introducing beginning teachers in legal or methodological documents. The authors of the publication therefore decided to bring the introduction of beginning kindergarten teachers closer to principals, but also to teachers. They were supported not only by the theories associated with the so-called socialization of beginning teachers, but above all by the research they conducted. All available information and research findings were framed by foreign experience and in the final chapter they tried to formulate recommendations for both beginning teachers and introductory teachers, as well as kindergarten management.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 12:22