LAKOMÝ, Martin a Barbora HUBATKOVÁ. Smíšený mód sběru dat v kontextu českých výběrových šetření : Zaostřeno na efekt módu. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Smíšený mód sběru dat v kontextu českých výběrových šetření : Zaostřeno na efekt módu
Název anglicky Mixed-mode data collection in the context of Czech surveys : Focus on the mode effect
Autoři LAKOMÝ, Martin (203 Česká republika, garant, domácí) a Barbora HUBATKOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání workshopu
Obor 50401 Sociology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14230/21:00119993
Organizační jednotka Fakulta sociálních studií
Klíčová slova česky smíšený mód; vliv módu; sociologická data; výběrové šetření
Klíčová slova anglicky mixed-mode design; mode effect; sociological research; social surveys
Štítky rivok
Změnil Změnila: Mgr. Blanka Farkašová, učo 97333. Změněno: 8. 3. 2022 15:35.
Anotace
I přes rozmach nových datových zdrojů (big data, sociální sítě atd.) zůstává výběrové šetření jedním z klíčových nástrojů sociálních věd. Tato metoda však již nějaký čas trpí snižující se návratností a zvyšujícími se náklady, což jsou trendy ještě výrazně urychlené pandemií. Do popředí se tedy stále naléhavěji dostává potřeba metodologii výběrových šetření inovovat. Jednou z relevantních inovací je tzv. smíšený mód, tedy kombinace více metod sběru dat (ve smyslu sběru telefonického, osobního, online apod.) pro získání jednoho datového souboru. Postupná implementace smíšeného módu je patrná v řadě velkých mezinárodních šetření (ESS, EVS, GGS), jichž se ČR dlouhodobě účastní. Zavedení metody v tuzemsku by ovšem mělo předcházet důkladné testování, neboť sběr dat v každé zemi probíhá ve specifickém kulturním a legislativním rámci, a smíšený mód tedy může i různě fungovat. Tento worshop prezentuje průběžné výsledky metodologického projektu TAČR zaměřeného na sběr dat smíšeným módem v českém prostředí, diskuzi ohledně vyvíjené metody a možnostech jejího využití. Zvláštní pozornost bude věnována kvalitě získaných dat a efektu módu, tj. srovnatelnosti dat sebraných online a osobním dotazováním.
Anotace anglicky
Despite the expansion of new data sources (big data, social networks, etc.), the survey remains one of the key tools of the social sciences. However, this method has been suffering for some time from declining response rates and rising costs, which are trends that have been significantly accelerated by the pandemic. Thus, the need to innovate the survey methodology is becoming increasingly urgent. One of the relevant innovations is the so-called mixed-mode design, i.e. a combination of several data collection methods (telephone, personal, online, and other forms of interviews) to obtain one data file. This workshop focuses on the ongoing results of the TAČR methodological project focused on mixed-mode data collection in the Czech environment, its discussion, and implementation of its findings. Special attention will be paid to the quality of the obtained data and the effect of the fashion, i.e. the comparability of data collected online and in person.
Návaznosti
TL02000152, projekt VaVNázev: Vývoj multimode sběru dat a zavádění tohoto typu dotazování v oblasti populačního, sociologického a marketingového výzkumu (Akronym: VýMuS)
Investor: Technologická agentura ČR, Vývoj multimode sběru dat a zavádění tohoto typu dotazování v oblasti populačního, sociologického a marketingového výzkumu
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 15:39