2021
The effect of curcumin encapsulation into yeast glucan particles on antioxidant enzyme expression in vitro
TREML, Jakub; P. SALAMUNOVA; J. HANUS a J. HOSEKZákladní údaje
Originální název
The effect of curcumin encapsulation into yeast glucan particles on antioxidant enzyme expression in vitro
Autoři
TREML, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí); P. SALAMUNOVA; J. HANUS a J. HOSEK
Vydání
FOOD & FUNCTION, CAMBRIDGE, ROYAL SOC CHEMISTRY, 2021, 2042-6496
Další údaje
Jazyk
angličtina
Typ výsledku
Článek v odborném periodiku
Obor
30104 Pharmacology and pharmacy
Stát vydavatele
Velká Británie a Severní Irsko
Utajení
není předmětem státního či obchodního tajemství
Odkazy
Impakt faktor
Impact factor: 6.317
Kód RIV
RIV/00216224:14160/21:00124217
Organizační jednotka
Farmaceutická fakulta
UT WoS
000628984700006
EID Scopus
2-s2.0-85102761626
Klíčová slova anglicky
Antioxidants; Curcumin; Drug Compounding; Glucans; Hep G2 Cells; Humans; NF-E2-Related Factor 2; Oxidative Stress; Saccharomyces cerevisiae; THP-1 Cells
Příznaky
Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 17. 2. 2022 17:32, JUDr. Sabina Krejčiříková
Anotace
V originále
Glucan particles (GPs) from Saccharomyces cerevisiae consist mainly of beta-1,3-d-glucan. Curcumin is a phenolic compound of plant origin. A 24 h incubation with a mixture of GPs and curcumin increased the expression of the Nrf2 protein and increased the activation of the Nrf2-ARE system significantly.