J 2021

The effect of curcumin encapsulation into yeast glucan particles on antioxidant enzyme expression in vitro

TREML, Jakub; P. SALAMUNOVA; J. HANUS a J. HOSEK

Základní údaje

Originální název

The effect of curcumin encapsulation into yeast glucan particles on antioxidant enzyme expression in vitro

Autoři

TREML, Jakub (203 Česká republika, garant, domácí); P. SALAMUNOVA; J. HANUS a J. HOSEK

Vydání

FOOD & FUNCTION, CAMBRIDGE, ROYAL SOC CHEMISTRY, 2021, 2042-6496

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

30104 Pharmacology and pharmacy

Stát vydavatele

Velká Británie a Severní Irsko

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 6.317

Kód RIV

RIV/00216224:14160/21:00124217

Organizační jednotka

Farmaceutická fakulta

UT WoS

000628984700006

EID Scopus

2-s2.0-85102761626

Klíčová slova anglicky

Antioxidants; Curcumin; Drug Compounding; Glucans; Hep G2 Cells; Humans; NF-E2-Related Factor 2; Oxidative Stress; Saccharomyces cerevisiae; THP-1 Cells

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 17. 2. 2022 17:32, JUDr. Sabina Krejčiříková

Anotace

V originále

Glucan particles (GPs) from Saccharomyces cerevisiae consist mainly of beta-1,3-d-glucan. Curcumin is a phenolic compound of plant origin. A 24 h incubation with a mixture of GPs and curcumin increased the expression of the Nrf2 protein and increased the activation of the Nrf2-ARE system significantly.