RYDLO, Štěpán, Mikoláš JURDA, Martin DRAHANSKÝ, Petra URBANOVÁ, Dominik ČERNÝ a Martin SAKIN. 3D fotogrammetrická stanice pro celotělový záznam člověka. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název 3D fotogrammetrická stanice pro celotělový záznam člověka
Název česky 3D fotogrammetrická stanice pro celotělový záznam člověka
Název anglicky 3D photogrammetry station for a full-body documentation
Autoři RYDLO, Štěpán (203 Česká republika), Mikoláš JURDA (203 Česká republika, domácí), Martin DRAHANSKÝ (203 Česká republika, domácí), Petra URBANOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí), Dominik ČERNÝ (203 Česká republika) a Martin SAKIN (203 Česká republika).
Vydání 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Technicky realizované výsledky (prototyp, funkční vzorek)
Obor 20201 Electrical and electronic engineering
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Kód RIV RIV/00216224:14310/21:00120066
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova česky celotělová fotodokumentace; tělesný povrch; fotogrammetrie
Klíčová slova anglicky full-body photodocumentation; body surface; photogrammetry
Technické parametry Fotogrammetrickou stanici tvoří v základní sestavě 50 kamer (FSCAM_CU135_CHL_TC společnosti e-con Systems), LED osvětlení, adaptéry na uchycení osvětlení a kamer, samonosná konstrukce, propojovací USB a elektro. kabeláž s HUBy (i-tec USB 3.0 Charging HUB 13port + Power Adapter 60 W) a upravený SW (FSCAM_CU135 - SDK) typu Open-Source. Ovládacím zařízením je stolní PC, který obsahuje navíc USB karty umožňující současnou obsluhu všech kamer.
Příznaky Mezinárodní význam
Změnil Změnil: Mgr. Mikoláš Jurda, Ph.D., učo 85144. Změněno: 29. 3. 2022 11:44.
Anotace
Funkční vzorek fotogrammetrické stanice byl navržen v projektu A.D.A.P.T. - Antropologická DAtabáze Proporcí Těla (PID: VI04000019) a validován pro účely celotělové fotografické a 3D fotogrammetrické dokumentace lidské postavy. V projektu slouží ke sběru morfometrických dat o české populaci, kde 3D modely zastupují živé vyšetřované osoby a jejich meřením jsou získávány rozměry používané v ISO normách pro vývoj ochranných pomůcek a oděvnictví. Stanice sestává z nosné konstrukce z hliníkových profilů o tvaru válce o výšce 230 cm a průměru 206 cm, osazené záznamovými moduly (osvětlení, 13MPix kamery a adaptér pro uchycení). Moduly jsou propojené s ovládacím počítačem se SW FSCAM_CU135 – SDK. Podle počtu zapojených snímačů, jejich rozmístění a nastavení záznamu umožnuje fotogrammetrická stanice synchronizovaný záznam tělesného povrchu člověka umístěného ve snímacím prostoru. Výsledné fotografie jsou dále zpracovávány fotogrammetrickým softwarem do podoby texturovaných 3D modelů. Projekt prokázal použitelnost stanice pro záznam snímků pro 3D dokumentaci povrchu lidského těla.
Anotace anglicky
A functional sample of the photogrammetric station was designed as part of the A.D.A.P.T. - Anthropological Data Proportion Database project (PID: VI04000019). The sample has been validated for the purpose of photographic and 3D photogrammetric documentation of the human body ina full-body extent. As part of the project, the sample will be used to collect morphometric data on the Czech population, with 3D models representing living individuals and measured to obtain the dimensions used in the standards of ISO for the development of protective equipment and clothing. The station consists of a support structure made of aluminum profiles in the shape of a cylinder with a height of 230 cm and a diameter of 206 cm, equipped with recording modules (lighting, 13MPix cameras and an adapter for mounting). The modules are connected to the computer and conroled via SW FSCAM_CU135 - SDK software. Depending on the number of connected sensors, their placement and acquisition settings, the photogrammetric station enables synchronized photographing of the body located in the scanning area. The resulting photographs are further processed by a photogrammetric software into textured 3D models. The project proved the usefulness of the photogrammetric station for 3D documentation of the human body surface.
Návaznosti
VI04000019, projekt VaVNázev: A.D.A.P.T. – Antropologická DAtabáze Proporcí Těla (Akronym: A.D.A.P.T.)
Investor: Ministerstvo vnitra ČR, A.D.A.P.T. – Antropologická DAtabáze Proporcí Těla
VytisknoutZobrazeno: 2. 10. 2024 11:06