HEJČ, David. Státně mocenská opatření normativní povahy proti šíření pandemie jako výzva pro české soudnictví. In Bratislavské právnické fórum 2021. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Státně mocenská opatření normativní povahy proti šíření pandemie jako výzva pro české soudnictví
Název anglicky State power measures of a normative nature against the spread of a pandemic as a challenge for the Czech judiciary
Autoři HEJČ, David.
Vydání Bratislavské právnické fórum 2021, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50500 5.5 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Právnická fakulta
Klíčová slova anglicky State measures; pandemics; public power; judicial control; protection of public health
Změnil Změnil: JUDr. David Hejč, Ph.D., učo 206607. Změněno: 13. 3. 2022 12:14.
Anotace
Situace, ve které se stát v době pandemie nachází, je v jeho moderních dějinách bezprecedentní a v zásadě neočekávaná, stejně tak bezprecedentní je proto – za účelem ochrany veřejného zdraví – také reakce státu, resp. zejména jeho moci výkonné, spočívající ve vydávání opatření, která mocensky výrazně zasahují do právní sféry jednotlivců. Moc soudní, zejména prostřednictvím správních soudů, ale i Ústavního soudu, se pak musí při kontrole této činnosti státu se specifiky, která z uvedené mimořádnosti situace vycházejí, odpovídajícím způsobem vypořádat. Tomu, o jaká specifika konkrétně jde a jakým způsobem k nim lze v rámci soudnictví přistupovat v případě opatření normativní povahy, je v příspěvku věnována pozornost.
Anotace anglicky
The situation of national state during a pandemic is unprecedented in its modern history and basically unexpected, just as unexpected is therefore - in order to protect public health - the reaction of the state, or his executive power, issuing measures which significantly and authoritatively affect the legal sphere of individuals. Judicial power controlling this activity of the state, especially through administrative courts, but also the Constitutional Court, must then adequately deal with the specifics that arise from the above-mentioned exceptionality of the situation. The article pays particular attention to these specifics and to question, how they can be considered within the judiciary in the case of measures of abstract nature.
VytisknoutZobrazeno: 19. 9. 2024 06:31