SUCHÁNEK, Pavel. Proporce hodné napodobování. Antinoos Belvederský a Johann Georg Schauberger. In Galeta, Jan; Jakubec, Ondřej; Miltová, Radka Nokkala; Valeš, Tomáš. Od dějin umění k uměleckému dílu : Cesty k porozumění vizuální kultuře. 1. vyd. Brno: Books & Pipes ve spolupráci s Masarykovou univerzitou, 2021, s. 193-212. Maturandum, 3. ISBN 978-80-210-9993-7.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proporce hodné napodobování. Antinoos Belvederský a Johann Georg Schauberger
Název anglicky Proportions Worthy of Emulation. Belvedere Antinous and Johann Georg Schauberger
Autoři SUCHÁNEK, Pavel (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Brno, Od dějin umění k uměleckému dílu : Cesty k porozumění vizuální kultuře, od s. 193-212, 20 s. Maturandum, 3, 2021.
Nakladatel Books & Pipes ve spolupráci s Masarykovou univerzitou
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Kapitola resp. kapitoly v odborné knize
Obor 60401 Arts, Art history
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00119700
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-80-210-9993-7
Klíčová slova česky sochařsví; klasicismus; Johann Georg Schauberger; 18. století; střední Evropa
Klíčová slova anglicky sculpture; classicism; Johann Georg Schauberger; 18th century; Central Europe
Štítky rivok
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. et Mgr. Stanislav Hasil, učo 415267. Změněno: 18. 4. 2022 01:21.
Anotace
Studie je věnována drobnému plastickému ztvárnění klasické antické sochy Antioóa Belvederského v díle předního středoevropského sochaře Johanna Georga Schubergera (kolem 1700–1744). Autor zkoumá různé způsoby vyobrazení klasického vzoru a jeho proměňující se roli a význam v uměleckém světě období raného novověku a vysvětluje povahu jeho recepce ve středoevropském umění od 16. do 18. století. Pokouší se porovnat autentické zprávy o umělcově vzdělání a tvůrčí praxi s tím, jak byly o něco později jeho mladšími současníky interpretovány jeho význam a role ve středoevropských dějinách umění. Dobový význam Antinoóa Belvederského coby východiska uměleckých cvičení a studia podle antiky, vzoru dokonalých proporcí, ztělesnění raně novověkého akademického ideálu a symbolu vznešeného statutu umělecké tvorby pak autor interpretuje nikoliv jako narativ o souboru konkrétních mentálních událostí v sochařově mysli, ale spíše jako analytický popis vztahu obrazu k specifickým okolnostem, které doprovázely jeho vznik.
Anotace anglicky
The study is devoted to the small-scale sculptural representation of the classical statue of Belvedere Antinous in the work of the leading Central European sculptor Johann Georg Schuberger (c. 1700–1744). The author explores the various ways of depicting this classical model and its changing role and significance in the art world of the early modern period, explaining the nature of its reception in Central European art from the 16th to the 18th century. The text compares authentic accounts of the artist’s training and practice with how his younger contemporaries later interpreted his prominence and role in Central European art history. The contemporary significance of Belvedere Antinous as a basis for artistic exercises and studies after antiquity, a model of perfect proportions, an embodiment of the early modern academic ideal and a symbol of the exalted status of artistic creation, is further interpreted by the author, not as a narrative of a historical set of particular mental events in the sculptor’s mind but rather as an analytical description of the relation of the image to its identifiable circumstances.
Návaznosti
GA20-09541S, projekt VaVNázev: Dějiny umění na Moravě: Morava v dějinách umění (Akronym: Dějiny umění na Moravě)
Investor: Grantová agentura ČR, Dějiny umění na Moravě: Morava v dějinách umění
VytisknoutZobrazeno: 18. 7. 2024 02:26