VYSKOČIL, Robert, Luděk RYBA, Martin PRÝMEK, Tomáš OTAŠEVIČ a Martin KOMZÁK. Aseptické nekrózy. Přehled nejčastějších zástupců, shrnutí diagnostiky a možností terapie. Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca. Česká společnost tělovýchovného lékařství, roč. 30, č. 4, s. 121-127. ISSN 1210-5481. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Aseptické nekrózy. Přehled nejčastějších zástupců, shrnutí diagnostiky a možností terapie
Název česky Aseptické nekrózy. Přehled nejčastějších zástupců, shrnutí diagnostiky a možností terapie
Název anglicky Avascular necrosis of bone - overview, diagnosis, and treatment
Autoři VYSKOČIL, Robert (203 Česká republika, domácí), Luděk RYBA (203 Česká republika, domácí), Martin PRÝMEK (203 Česká republika, domácí), Tomáš OTAŠEVIČ (203 Česká republika, domácí) a Martin KOMZÁK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Medicina Sportiva Bohemica et Slovaca, Česká společnost tělovýchovného lékařství, 2021, 1210-5481.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 30211 Orthopaedics
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14110/21:00124480
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova česky aseptické nekrózy; léčba; imobilizace; chirurgická terapie
Klíčová slova anglicky aseptic necrosis; therapy; immobilization; surgical treatment
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Marie Šípková, DiS., učo 437722. Změněno: 3. 5. 2022 10:23.
Anotace
Cílem následujícího textu je nastínění problematiky diagnostiky a terapie aseptických nekróz. Jedná se o početnou skupinu onemocnění pohybového aparátu nejasné etiologie, vznikající anatomicky v predilekčních lokalizacích a zejména v mladém věku jedince. Vzhledem k často nízkému věku pacientů je diagnostika a léčba doménou dětské ortopedie. V dospělé ortopedii se setkáváme převážně s následky těchto onemocnění. Mnohdy jediným řešením pozdních následků onemocnění je chirurgická intervence. Nejasná etiologie onemocnění, různé variace klinických symptomů a často kontroverzní názory na léčbu dělají z aseptických nekróz nejednoduchou ortopedickou nosologickou jednotku. Součástí práce jsou i radiologické nálezy z klinické praxe s ukázkou možného chirurgického řešení.
Anotace anglicky
The aim of the following article is to summarize problems of diagnosis and treatment of avascular or aseptic necrosis. It is a large group of diseases of the musculoskeletal system of unclear etiology, arising anatomically in specific localizations and especially at young age of the individual. Due to young age of patients the diagnosis and treatment is mainly dealt by pediatric orthopeadic surgeons. In adult orthopaedics, we mainly confront with the consequences of these diseases. The late consequences of the disease often lead to surgical way of treatment. The unclear etiology, various variations of symptoms and often controversial opinions on treatment make aseptic necrosis a difficult orthopaedic diagnosis. The article also includes radiological findings from clinical practice with a demonstration of the possible surgical solution.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 09:18