ŠVAŘÍČEK, Roman. Využití akčního výzkumu v pedagogických vědách : Metodologický workshop pro doktorské studenty oborových didaktik. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Využití akčního výzkumu v pedagogických vědách : Metodologický workshop pro doktorské studenty oborových didaktik
Název česky Využití akčního výzkumu v pedagogických vědách : Metodologický workshop pro doktorské studenty oborových didaktik
Název anglicky Action research in educational sciences
Autoři ŠVAŘÍČEK, Roman (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Uspořádání workshopu
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Video
Kód RIV RIV/00216224:14210/22:00125611
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky akční výzkum; intervenční výzkum; design-based research
Klíčová slova anglicky action research; intervention research; design-based research
Štítky rivok
Změnil Změnil: Mgr. Bc. Libor Juhaňák, Ph.D., učo 217393. Změněno: 20. 3. 2023 12:11.
Anotace
Workshop pro doktorské studenty bude zaměřen jednak na představení základních forem a procesů akčního výzkumu a jednak na základní metodologické obtíže spojené s realizací akčního výzkumu. Lektoři budou v semináři využívat ukázky vlastních realizací akčního výzkumu a zaměří se také na to, jakým způsobem tvořivě zakomponovat akční výzkum do dizertačních projektů (od výzkumného záměru, přes research gap až po výzkumné otázky). V závěru semináře budou srovnány hlavní principy akčního a konstrukčního (design-based) výzkumu. Workshop proběhl ve spolupráci ČAPV a koordinační rady doktorských studií v oborových didaktikách na Univerzitě Karlově jako první z řady plánovaných metodologických seminářů.
Anotace anglicky
The workshop for PhD students will focus on both the introduction of basic forms and processes of action research and the basic methodological difficulties associated with the implementation of action research. In the workshop, the lecturers will use examples of their own action research implementations and will also focus on how to creatively incorporate action research into dissertation projects (from research design, to research gap, to research questions). At the end of the seminar, the main principles of action research and design-based research will be compared.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 11:51