SUCHÁČEK, Petr. Empatie učitele – co, proč a hlavně jak. Sociální pedagogika | Social Education. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlině, 2022, roč. 10, č. 1, s. 88-93. ISSN 1805-8825.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Empatie učitele – co, proč a hlavně jak
Název česky Empatie učitele – co, proč a hlavně jak
Název anglicky Teacher empathy - What, Why and especially How
Autoři SUCHÁČEK, Petr.
Vydání Sociální pedagogika | Social Education, Zlín, Univerzita Tomáše Bati ve Zlině, 2022, 1805-8825.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Plný text článku
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky empatie učitele, kredibilita učitele, vztahy mezi učitelem a žáky
Klíčová slova anglicky teacher empathy, teacher credibility, teacher-student relationships
Štítky empatie učitele, nenásilná komunikace, vztahy ve škole
Změnil Změnil: Mgr. Petr Sucháček, učo 327525. Změněno: 25. 4. 2022 10:43.
Anotace
Tento text si v souladu se svým názvem klade za cíl věnovat se roli empatie učitele ve výchově a vzdělávání. Nejprve je pozornost věnována teoretickému vymezení empatie učitele, následně empirickým závěrům pedagogických výzkumů, které se empatie týkají, a hlavní část pozornosti je věnována praxi empatie. Tedy tomu, jak mohou učitelé, ale i další pedagogičtí pracovníci dávat najevo a posilovat svou empatii, a také, čemu se raději vyhnout. Nejedná se tak o přehledovou studii či detailní zmapování empirické evidence, nýbrž o prakticky orientovaný text, který je o teorii a empirickou evidenci opřen. V závěru je pak doporučena další literatura k tématu, a to opět jak praktického, tak empirického charakteru.
Anotace anglicky
The aim of this text is to address the role of teacher empathy in education. Attention is first given to the theoretical definition of teacher empathy, then to the empirical findings of educational research related to empathy, and the main part of attention is given to the practice of empathy. That is, how teachers, but also other educational professionals, can show and strengthen their empathy, and what to avoid. It is thus not a survey study or a detailed mapping of empirical evidence, but a practice-oriented text that is grounded in theory and empirical evidence. It then concludes by recommending further literature on the topic, again of both a practical and empirical nature.
VytisknoutZobrazeno: 3. 5. 2024 01:22