PAVLICOVÁ, Martina. THE IMAGE OF STAGED FOLK CULTURE: FROM THE PRESENTATION OF TRADITIONS TO A STAGED GENRE. Národopisná revue. Strážnice: Národní ústav lidové kultury, 2021, XXXI, č. 5, s. 21-32. ISSN 0862-8351.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název THE IMAGE OF STAGED FOLK CULTURE: FROM THE PRESENTATION OF TRADITIONS TO A STAGED GENRE
Název česky OBRAZ INSCENOVANÉ LIDOVÉ KULTURY: OD PREZENTACE TRADIC K INSCENOVANÉMU ŽÁNRU
Autoři PAVLICOVÁ, Martina (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Národopisná revue, Strážnice, Národní ústav lidové kultury, 2021, 0862-8351.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50404 Antropology, ethnology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/21:00124566
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky České země; tanec; lidová kultura; folklor; folklorismus; jeviště
Klíčová slova anglicky Czech lands; Dance; Folk culture; Folklore; Folklorism; Stage
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. et Mgr. Eva Chovancová, učo 112294. Změněno: 10. 5. 2022 13:04.
Anotace
The study deals with the presentation of folk culture expressions on stage and tries to answer the questions that arise in this context. They relate both to the genesis of the presentation of folk traditions and to the subsequent developments that formed demonstrations of folk culture into a staged genre with artistic ambitions. Based on examples of selected expressions of folk culture in the Czech environment − especially expressions of folklore, which, alongside customary traditions, were always the backbone of staged presentations − the study shows how the demonstration of folk culture expressions was approached, how the performances were accepted by audiences, and which functions (ideological, artistic, and entertainment) were attributed to them. Another important question is what image of folk culture was created on the stage and how this image could have influenced the “living” terrain of the countryside and the very tendencies to protect the values of folk culture, which began to pick up strength in Czech society at the end of the nineteenth century.
Anotace česky
Studie se zabývá prezentací projevů lidové kultury na jevišti a snaží se odpovědět na otázky, které v této souvislosti vyvstávají. Týkají se jak geneze prezentace lidových tradic, tak následného vývoje, který zformoval ukázky lidové kultury do podoby inscenačního žánru s uměleckými ambicemi. Na příkladech vybraných projevů lidové kultury v českém prostředí - zejména projevů folklorních, které vedle zvykoslovných tradic tvořily vždy páteř scénických prezentací - studie ukazuje, jak se k předvádění projevů lidové kultury přistupovalo, jak byla představení přijímána diváky a jaké funkce (ideologické, umělecké a zábavné) jim byly přisuzovány. Důležitou otázkou také je, jaký obraz lidové kultury se na jevišti vytvářel a jak tento obraz mohl ovlivnit "živý" terén venkova a samotné tendence k ochraně hodnot lidové kultury, které začaly v české společnosti nabírat na síle na konci 19. století.
Návaznosti
MUNI/A/1140/2020, interní kód MUNázev: Sociální kapitál nemateriálního kulturního dědictví (Akronym: Sociální kapitál ICH)
Investor: Masarykova univerzita, Sociální kapitál nemateriálního kulturního dědictví
VytisknoutZobrazeno: 6. 10. 2024 08:51