J 2022

Livestock-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus in Czech retailed ready-to-eat meat products

GELBÍČOVÁ, Tereza, Kristýna BRODÍKOVÁ a Renata KARPÍŠKOVÁ

Základní údaje

Originální název

Livestock-associated methicillin-resistant Staphylococcus aureus in Czech retailed ready-to-eat meat products

Autoři

GELBÍČOVÁ, Tereza (203 Česká republika, domácí), Kristýna BRODÍKOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Renata KARPÍŠKOVÁ (203 Česká republika, garant, domácí)

Vydání

International Journal of Food Microbiology, AMSTERDAM, ELSEVIER, 2022, 0168-1605

Další údaje

Jazyk

angličtina

Typ výsledku

Článek v odborném periodiku

Obor

10606 Microbiology

Stát vydavatele

Nizozemské království

Utajení

není předmětem státního či obchodního tajemství

Odkazy

Impakt faktor

Impact factor: 5.400

Kód RIV

RIV/00216224:14110/22:00125947

Organizační jednotka

Lékařská fakulta

UT WoS

000809664800008

Klíčová slova anglicky

Clonal lineages; Fermented meat product; Livestock-associated MRSA; Meat chain; Resistance; Virulence

Štítky

Příznaky

Mezinárodní význam, Recenzováno
Změněno: 20. 1. 2023 12:04, Mgr. Tereza Miškechová

Anotace

V originále

This study was aimed on the detection of methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) in different categories of retailed ready-to-eat (RTE) meat products from the Czech producers and determination of their genetic properties, antimicrobial resistance and virulence. In RTE meat products, 2% (4/181) of examined samples were MRSA positive. MRSA strains were detected only in durable fermented meat products made exclusively from pork meat. Detection of livestock-associated MRSA (LA-MRSA) clonal lineages (ST398 and ST4999), SCCmec cassette type V and tetracycline resistance indicate a source of contamination from raw pork. The study confirms the ability of these strains to survive the technological process rather than contamination of meat products from the food processing environment. MRSA strains did not carry any of the tested genes encoding staphylococcal enterotoxins or virulence genes (for Panton-Valentine leukocidin, exfoliative toxins A, B and toxic shock syndrome). Our results point out the spread of LA-MRSA through the meat processing chain.