SHAPIRO, Roman. Foneticheskaja jevoljucija sychuan'skogo dialekta kitajskogo jazyka. 1. vyd. Moscow: Internauka, 2022, 148 s. edice Internauka. ISBN 978-5-6047435-0-8.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Foneticheskaja jevoljucija sychuan'skogo dialekta kitajskogo jazyka
Název česky Fonetický vývoj sečuánského dialektu čínštiny
Název anglicky Phonetic Evolution of the Sichuan Dialect of Chinese
Autoři SHAPIRO, Roman (643 Rusko, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Moscow, 148 s. edice Internauka, 2022.
Nakladatel Internauka
Další údaje
Originální jazyk ruština
Typ výsledku Odborná kniha
Obor 60203 Linguistics
Stát vydavatele Rusko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14210/22:00126054
Organizační jednotka Filozofická fakulta
ISBN 978-5-6047435-0-8
Klíčová slova česky Čínština; dialektologie; fonologie; historická lingvistika; sečuánština
Klíčová slova anglicky Chinese; dialectology; phonology; historical linguistics; Sichuan
Štítky rivok
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Mgr. Jakub Drábik, Ph.D., učo 240284. Změněno: 28. 2. 2023 16:15.
Anotace
Monografija posvjashhena issledovaniju foneticheskogo razvitija sychuan'skogo dialekta kitajskogo jazyka. S tochki zrenija sinhronii i diahronii opisyvajutsja iniciali, finali, tony sychuan'skogo dialekta i ih sochetaemost'. Daetsja foneticheskaja klassifikacija govorov sychuan'skogo dialekta, izucheny voprosy ego glottohronologicheskoj i jetimostatisticheskoj datirovki, obrisovany tendencii sovremennogo razvitija dialekta. Znachitel'naja chast' jazykovogo materiala predstavlena v vide kart i tab. Monografija budet polezna lingvistam, rabotajushhim v oblasti kitajskogo jazykoznanija, dialektologii, komparativistiki i tipologii, a takzhe studentam sootvetstvujushhih special'nostej.
Anotace česky
Tato monografie se zabývá fonetickým vývojem sečuánského dialektu čínštiny. Z hlediska synchronního a diachronního jsou popsány iniciály, finály a tóny sečuánského dialektu a jejich kompatibilita. Součástí monografie je také fonetická klasifikace přízvuků sečuánského dialektu, zkoumány otázky jeho glottochronologického a etymostatického datování a nastíněny tendence moderního vývoje dialektu. Značná část jazykového materiálu je zastoupena formou map a tabulek. Monografie bude užitečná lingvistům, kteří se zabývají čínskou lingvistikou, dialektologií, komparatistikou a typologií, a také studentům příslušných oborů.
Anotace anglicky
This monograph investigates the phonetic development of the Sichuan dialect of Chinese. From the point of view of synchronic and diachronicity the initials, finals, tones of Sichuan dialect and their compatibility are described. The phonetic classification of Sichuan dialect's accents was given, the questions of its glottochronological and etymostatistical dating were studied, and the trends of modern development of the dialect were outlined. A significant part of the linguistic material is represented in the form of maps and tables. The monograph will be useful to linguists, working in the field of Chinese linguistics, dialectology, comparativism and typology, as well as to students of the relevant specialties.
Návaznosti
MUNI/FF-DEAN/0080/2021, interní kód MUNázev: Christianity and authoritarian regime in Chinese societies
Investor: Masarykova univerzita, Christianity and authoritarian regime in Chinese societies, Program děkana FF
VytisknoutZobrazeno: 29. 5. 2024 15:37