ŠEVČÍKOVÁ, Petra, Zdeněk GLATZ, Jiří SLANINA a Pavel MUSIL. Analysis of Artichoke Extract (Cynara cardunculus) by Micellar Electrokinetic Chromatography. In Book of Abstract Chiranal. Olomouc: Česká společnost chemická, 1999, s. 57-58.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Analysis of Artichoke Extract (Cynara cardunculus) by Micellar Electrokinetic Chromatography
Autoři ŠEVČÍKOVÁ, Petra, Zdeněk GLATZ, Jiří SLANINA a Pavel MUSIL.
Vydání Olomouc, Book of Abstract Chiranal, s. 57-58, 1999.
Nakladatel Česká společnost chemická
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 10600 1.6 Biological sciences
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Lékařská fakulta
Klíčová slova anglicky MEKC Artichoke
Štítky MEKC Artichoke
Změnil Změnil: Mgr. Jiří Slanina, Ph.D., učo 689. Změněno: 28. 2. 2001 08:37.
Anotace
Artichoke (Cynara) is well known as a vegetable, but it has also application in pharmacology. The choleretic and hypocholesterolemic actions of the artichoke extract are already known. The present research is being carried out into the antioxidative and hepatoprotective effects of such extracts. These activities have been attributed to the phenolic compounds present in the extract and to its caffeoylquinic derivatives. Micellar electrokinetic capillary chromatography (MECC) has been developed as a promising method for the analysis of the Artichoke extract. Separation conditions have been optimised with respect to different parameters including pH and ion strength of the background electrolyte, SDS concentration and temperature. A buffer consisting of 100 mM SDS in 20 mM sodium dihydrogen phosphate, 20 mM disodium tetraborate pH 8.5 was found to be the most suitable electrolyte for this separation. An applied voltage of 28 kV (positive polarity) and a temperature of 25 oC gave the best separation of the caffeoylquinic acid derivatives.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 22:16