SMÍŠEK, Michal a Miriam MOLNÁROVÁ. Existence divokých prasat na Krétě. Pravda nebo fikce? In Klasické rozhovory / Colloquia classica. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Existence divokých prasat na Krétě. Pravda nebo fikce?
Název česky Existence divokých prasat na Krétě. Pravda nebo fikce?
Název anglicky Existence of wild boars on Crete. True or fiction?
Autoři SMÍŠEK, Michal a Miriam MOLNÁROVÁ.
Vydání Klasické rozhovory / Colloquia classica, 2022.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Filozofická fakulta
Klíčová slova česky Divoká prasata, Sus scrofa, Kréta, Ikonografie, Biometrie
Klíčová slova anglicky Wild boar, Sus scrofa, Crete, Iconography, Biometry
Štítky Biometrie, Divoká prasata, Ikonografie, Kréta, Sus scrofa
Změnil Změnila: Mgr. Renata Macholdová, učo 216933. Změněno: 17. 1. 2023 16:20.
Anotace
Podle starověkých pramenů nebyla Kréta jako rodiště Dia osídlena divokými zvířaty s výjimkou jelenů. Podobné informace poskytují cestovatelé ze 17. a 19. století, kteří ostrov navštívili. Přesto se o historické přítomnosti divokých prasat na ostrově Kréta diskutuje již od počátku krétské archeologie. Na základě ikonografických dokladů zahrnujících lovecké scény a volně stojící zvířata, již Evans argumentoval, že divoká prasata byla na ostrově lovena během doby bronzové a že kly jako trofeje lovu byly používány pro zdobení a vyzbrojování přileb z kančích klů. Rané vykopávky na lokalitě Phaistos odhalily kosti a kly předpokládaných divokých prasat v kontextech datovaných do neolitu a doby bronzové. V následujících dekádách byly na několika dalších lokalitách identifikovány pozůstatky divokých prasat v kontextech spadajících do neolitu až byzantského období. Podle mnohých badatelů byla divoká prasata na ostrov buďto záměrně zavlečena člověkem anebo se zde vytvořila ferální populace z uprchlých domestikovaných jedinců. Jiní však přítomnost divokých/ferálních prasat na ostrově zpochybňují. I přes relativně velký počet těchto nálezů je povaha důkazů z ostrova mnohdy nejednoznačná či sporná, a to zejména z důvodu neadekvátního publikování dat. Tento konferenční příspěvek diskutuje současný stav problematiky a přiklání se k názoru, že v současné době neexistují spolehlivé důkazy, které by přítomnost divokých prasat na ostrově potvrzovaly.
Anotace anglicky
According to ancient sources, Crete, as the birthplace of Zeus, was not inhabited by wild animals except deer. Similar information is provided by travelers from the 17th and 19th centuries who visited the island. Nevertheless, the historical presence of wild boars on the island of Crete has been discussed since the beginning of Cretan archaeology. Based on iconographic evidence including hunting scenes and free-standing animals, Evans has already argued that wild boars were hunted on the island during the Bronze Age and that tusks as hunting trophies were used to decorate and arming the helmets from boar tusks. Early excavations at the Phaistos site revealed bones and tusks of supposed wild boars in contexts dating back to the Neolithic and Bronze Age. In the following decades, the remains of wild boars were identified at several other sites in contexts ranging from the Neolithic up to Byzantine periods. According to many researchers, wild boars were either deliberately introduced to the island by man or a feral population was formed from escaped domesticated individuals. Others, however, question the presence of wild/feral pigs on the island. Despite the relatively large number of these findings, the nature of the evidence from the island is often ambiguous or questionable, mainly due to inadequate publishing of data. This conference paper discusses the current state of the issue and is inclined to believe that there is currently no reliable evidence to support the presence of wild boars on the island.
Návaznosti
MUNI/A/0998/2021, interní kód MUNázev: Archeologické terénní prospekce, exkavace a dokumentace II
Investor: Masarykova univerzita, Archeologické terénní prospekce, exkavace a dokumentace II
VytisknoutZobrazeno: 13. 6. 2024 22:19