NAVRÁTILOVÁ, Jana. Kontext částečně diferencované výuky na druhém stupni ZŠ. In 29. výroční konference ČAPV: Na cestě ke spravedlnosti ve vzdělávání: pedagogický výzkum pro lepší praxi a politiku, 2021. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Kontext částečně diferencované výuky na druhém stupni ZŠ
Název česky Kontext částečně diferencované výuky na druhém stupni ZŠ
Název anglicky The contect of intra class ability grouping in lower secondary schools
Autoři NAVRÁTILOVÁ, Jana.
Vydání 29. výroční konference ČAPV: Na cestě ke spravedlnosti ve vzdělávání: pedagogický výzkum pro lepší praxi a politiku, 2021, 2021.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Prezentace na konferencích
Obor 50300 5.3 Education
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Klíčová slova česky trvalá diferenciace, částečná diferenciace, diferencovaná výuka, druhý stupeň ZŠ
Klíčová slova anglicky tracking, ability grouping, differentiated instruction, lower secondary school
Změnil Změnila: Mgr. Jana Navrátilová, DiS., Ph.D., učo 403081. Změněno: 19. 8. 2022 10:10.
Anotace
Příspěvek představuje současnou podobu částečné diferenciace na druhém stupni vybraných pěti základních škol ve městě Brně. Opírá se o data získaná z rozhovorů s vedením škol a individuálních rozhovorů s učiteli. Z výsledků vyplývá, že se školy uchýlily k částečně diferencovanému vzdělávání z důvodu početných tříd. Učitelé se rozhodli žáky rozdělovat do dvou skupin v hlavních předmětech, a to podle předem daného kritéria – výkonu. Cílená diferenciace pomáhá učitelům lépe reagovat na vzdělávací potřeby jednotlivých skupin žáků. Výuku diferencují podle obsahu učební látky, učebního tempa, ale také podle předpokládaných očekáváních o schopnostech žáků.
Anotace anglicky
This paper presents current shape of intra class ability grouping and differentiated instruction in five lower secondary schools in Brno. This paper is based on the data gained from the interviews with the school headmasters and the teachers. The results show that schools decided to realize ability grouping because of numerous classes. Teachers decided to allocate pupils into two groups in main subjects according to predetermined criterion—the criterion of performance. Teachers use intra class ability grouping to adapt their instruction to diverse learning needs of pupils in their classrooms. Teachers modify their instructions with respect to learning content, learning time and their expectation about the abilities of the pupils in the selected groups.
VytisknoutZobrazeno: 30. 8. 2024 21:15