KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Marie, Dana KLÍMOVÁ HŘÍVOVÁ, Eva LÍZNAROVÁ, Pavel NOVÁK, Jan PETRUŽELA, Jana PETRUŽELOVÁ a Martin VAŠÍČEK. Managementová opatření a hodnocení jejich dopadu na biodiverzitu lučního mokřadu. Brno: Masarykova univerzita / Přírodovědecká fakulta. 111 s. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Managementová opatření a hodnocení jejich dopadu na biodiverzitu lučního mokřadu
Název anglicky Land management and assessment of its impact on wetland biodiversity
Autoři KOTASOVÁ ADÁMKOVÁ, Marie (203 Česká republika, garant, domácí), Dana KLÍMOVÁ HŘÍVOVÁ (203 Česká republika), Eva LÍZNAROVÁ (203 Česká republika, domácí), Pavel NOVÁK (203 Česká republika, domácí), Jan PETRUŽELA (203 Česká republika, domácí), Jana PETRUŽELOVÁ (203 Česká republika, domácí) a Martin VAŠÍČEK (203 Česká republika, domácí).
Vydání Brno, 111 s. 2022.
Nakladatel Masarykova univerzita / Přírodovědecká fakulta
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Výzkumná zpráva
Obor 10618 Ecology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/00216224:14310/22:00129482
Organizační jednotka Přírodovědecká fakulta
Klíčová slova anglicky land management; wetland biodiversity; cattle grazing; horses grazing; large herbivors; wetland communities
Změnil Změnila: Mgr. Lucie Jarošová, DiS., učo 205746. Změněno: 6. 1. 2023 12:41.
Anotace
Předkládaná souhrnná výzkumná zpráva je závazným výsledkem projektu podpořeného Technologickou agenturou České republiky v rámci veřejné soutěže ZÉTA 5 s názvem „Managementová opatření a hodnocení jejich dopadu na biodiverzitu lučního mokřadu“. Primárními uživateli této zprávy jsou především orgány veřejné správy a organizační složky státu, jimž poslouží jako podklad pro rozhodování o vhodných managementových opatřeních na mokřadních stanovištích. Jak název projektu napovídá, objektem jeho zájmu jsou nížinné mokřadní louky: unikátní biotopy plnící v krajině mnoho ekosystémových služeb a uplatňující se jako významná ohniska biodiverzity. V dnešní době je však naneštěstí většina mokřadních lokalit bez statutu chráněného území ohrožena výraznou degradací až úplným zánikem, a to především z důvodů nevhodného způsobu zemědělského hospodaření, celkového vysoušení krajiny a zvyšující se trofie. Velkým rizikem je pro tyto biotopy také zarůstání včetně šíření invazních a expanzních druhů, v rámci jejichž eliminace se na řadě lokalit přistupuje k seči a pastevnímu managementu jakožto nejvhodnějším nástrojům péče. Cílem tohoto výsledku je proto shrnout nově získané poznatky o vlivu realizovaných opatření (pastvy, seče a budování nových tůní) na stanoviště a biodiverzitu modelového mokřadního společenstva v údolní nivě Spáleného potoka v okrese Břeclav, katastrální území obce Krumvíř. Právě tyto poznatky v podmínkách ČR dosud chybí a jejich šíření tak může významně podpořit realizaci vhodné péče na dalších lokalitách, což významně napomůže obnově a zachování stanovišť lučních mokřadů obecně.
Anotace anglicky
Aims of the project are: (i) testing a suitable management (including cattle grazing, mowing, pools construction) in order to increase the biodiversity and stop the expanction of exotic and invasive plant species expecting to favour the diversity of habitats and organisms reducing large homogeneous areas of reed vegetation; (ii) monitoring and comparing patches of habitats with and without management and assessing the biodiversity of wetland communities; (iii) assessing the impact of the implemented management on the biodiversity; (iv) formulating recommendations and outputs for public administrations, which will help the management of other wetlands that are endangered by long-term abandonment; (v) provide methodology for assessing the biodiversity of wetland communities.
Návaznosti
TJ04000145, projekt VaVNázev: Managementová opatření a hodnocení jejich dopadu na biodiverzitu lučního mokřadu (Akronym: Wetland management)
Investor: Technologická agentura ČR, Managementová opatření a hodnocení jejich dopadu na biodiverzitu lučního mokřadu
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 23:27